Tips voor een gezonde lunch

01-09-2019

Het is weer zover, de vakantie zit erop en we moeten weer naar school of gaan werken. Dat betekent voor sommige onder ons dat we weer goed moeten nadenken over wat we nu allemaal kunnen eten als lunch. Daarom dat we je graag verder helpen en enkele praktische tips geven, aangevuld met een arsenaal aan gezonde receptjes.

Toch nog te weinig inspiratie? Hou dan zeker onze blog in de gaten want de volgende 2 weken gaan we je bestoken met lekkere meeneem lunches!

Onderaan dit blogberichtje vind je alvast een aantal leuke lunch ideetjes om mee van start te gaan!

Hoe ziet een gezonde lunch eruit?

Een lunch meenemen, dat is allemaal goed en wel, maar misschien vraag je je ook af hoe je dit nu op een gezonde manier kan doen. Als we het gezond willen maken, dan zorg je best dat het volgende erin zit:

 • Groenten (bv. rauwkost, bereide groenten, soep...)
 • Eiwitten (bv. vlees, vis, ei, kaas, vleesvervangers...)
 • Koolhydraten (bv. pasta, rijst, aardappelen, brood, crackers, wraps...)
 • Gezonde vetten (bv. olijfolie, olijven, avocado, noten & zaden, yoghurtdressing...)

Algemene tips


 • Wees creatief. Naast groenten kun je ook eens wat fruit verwerken in je lunch. Het geeft een frisse, zoet-zure toets aan je maaltijd en helpt je om die extra vitamines binnen te krijgen. Groenten & fruit = topcombo!
 • Foodprep. Maak tijdens het avondmaal bijvoorbeeld bewust iets meer rijst klaar zodat je deze in een salade voor de volgende dag kunt verwerken. Of bak een kipfilet extra, meng met wat yoghurt of platte kaas en kruiden en je hebt lekker broodbeleg. Lees zeker ook eens ons artikel over foodpreppen met de diepvries.
 • Voorraadkast. Verse groenten hebben natuurlijk altijd de voorkeur, maar een goed gevulde voorraadkast kan helpen om van die dagelijkse salade telkens net iets anders te maken. Vul verse groentjes aan met zaken als gegrilde paprika's, wat maïs of erwtjes uit blik, artisjokharten of asperges uit bokaal, augurkjes...
 • Kies je gerechten. Snuister op voorhand eens rond op het internet of in kookboeken en doe enkele ideetjes op voor een lekkere en gezonde lunch. Zo heb je ook meer inspiratie en ben je beter voorbereid om je voorraad- en of koelkast aan te vullen.

Sneak peak

Hieronder krijg je alvast een overzichtje van de lunchreceptjes voor de komende weken. Houd de blog dus in de gaten!

 • Salade met Ebly, zalm en komkommer
 • Wijze uil lunchbox
 • Instant noodles
 • Wrap met kip & ananas
 • Griekse salade
 • Groentefrittata met feta

Wraps, pita's, naan, foccacia...

Heb je geen zin in de klassieke boterham? Dan heb je heel wat andere mogelijkheden om te variëren. Hieronder vind je een overzichtje van enkele receptjes voor wraps, pitabroodjes, foccacia en naanbrood.

Quiches en tortilla's

Dat het niet altijd een broodmaaltijd moet zijn, bewijzen we met deze quiche en tortilla receptjes. Je kunt deze mealpreppen tijdens het weekend en in stukjes invriezen of je neemt een restje mee van het avondmaal en vul aan met lekker veel groentjes.

Salades

Nog zo'n klassieker tijdens de lunch, een lekkere salade. Onthoud dat een volwaardige salade meer is dan enkel groentjes. Wanneer deze goed is samengesteld, kun je er weer een hele middag tegenaan!

Soepen

Soep is één van de makkelijkste manieren om tijdens de lunch een portie groenten te eten. Simpel om klaar te maken en je kunt hiermee ook mealpreppen door individuele porties van je favoriete soep in te vriezen.

Lunchboxes

Ook de kleinsten onder ons verdienen een leuke en lekkere lunch op school! Durf creatief te zijn en laat je inspireren door onderstaande lunchbox ideetjes.