The Healthy Foodies?

Dat zijn diëtisten Lotte De Clercq, Wout Vereecken & Amélie Duquenoy!

Daarnaast hebben we regelmatig laatstejaarsstudenten voeding- en dieetkunde bij ons in de praktijk. Ook zij worden uitgedaagd om tijdens hun stageperiode op een creatieve manier informatie te delen via de blog. Af en toe werken we ook samen met gastbloggers. Op die manier proberen we interessante en inspirerende ideeën met jullie te delen vanuit verschillende invalshoeken.

Lotte De Clercq

Wat als een hobby begon...

Mijn naam is Lotte en ik ben een diëtiste in de Gentse regio en in Kortrijk met een voorliefde voor lekker eten en koken. Door mijn ervaring als diëtiste merkte ik al snel dat het voor mensen die een dieet volgen vaak moeilijk is om inspiratie op te doen. Om familie, vrienden, patiënten en iedereen die graag kookt een helpende hand te bieden bij het zoeken naar gezonde alternatieven en variatie in hun voeding heb ik het kookboek 'Thuis lekker en gezond koken' geschreven. Het boek staat boordevol lekkere en gezonde recepten die een beginnende kok zonder problemen zelf thuis kan klaarmaken. Daarna blijven de ideeën komen en dit zorgde ervoor dat ik nog recepten maakte, kookboeken schreef en meer.

Groeide uit tot een missie

Ik heb de studie voedings- en dieetkunde gevolgd op Hogeschool Gent en heb daarbij vele stages gelopen. Na mijn studies ben ik begonnen met mijn praktijk die nu steeds meer open bloeit. Ik blijf altijd verder studeren om iedereen een helpende hand te kunnen bieden in hun avontuur met voeding. Ik blijf mij ook steeds bijscholen om mensen meer en meer te kunnen helpen op allerlei vlakken. Mijn interesses gaan uit naar gezonde voeding in het algemeen, gezond koken, eetstoornissen en sportvoeding. Andere zaken omtrent voeding interesseren me ook, maar hiermee heb ik iets minder ervaring. 

Wout Vereecken

Mijn visie

Calorieën tellen en crashdiëten zijn niet mijn stijl. Een gezonde levensstijl en een verantwoorde balans tussen gezondheid en eetgewoonten komen voor mij op de eerste plaats. Samen zoeken we uit wie je bent, wat je vraag is en gaan we op zoek naar een evenwichtig eetpatroon wat het best bij jouw persoonlijkheid en wensen past.

Advies voor jou?

Bij mij kan je terecht voor vermagering, verzwaring, het bereiken en het behouden van een stabiel lichaamsgewicht, voedselallergieën (lactose, gluten, koemelkeiwit), FODMAP-dieet bij prikkelbare darmsyndroom, sportvoeding en aangepast voedingsadvies voor kinderen en adolescenten.

Passie voor sporten

Als kind stond ik reeds met potten en pannen te spelen. Mijn passie voor koken is dan ook altijd aanwezig geweest. Toch was het voornamelijk mijn liefde voor de sport, meer bepaald het tennis, dat mijn nieuwsgierigheid naar gezonde voeding aanwakkerde. Het is dan ook vanuit deze 'nieuwsgierigheid' dat ik verder ben gaan studeren voor diëtist.

Lifelong learning

Naast diëtist heb ik ook het diploma van leerkracht in het secundair onderwijs. Ik hou ervan om kinderen, maar ook volwassenen iets op een voor iedereen aanvaardbare manier aan te leren. Als diëtist vind ik het enorm belangrijk om bij te blijven bij de steeds veranderende wetenschappelijke inzichten. Daarom school ik mij voortdurend bij. Zo ga ik mij in de nabije toekomst verder verdiepen in sportvoeding, alsook in eetproblemen bij kinderen aan de HAN University of Applied Sciences in Nijmegen.

Amélie Duquenoy

Mijn visie

Leg de focus niet op het cijfer op de weegschaal, maar wel op hoe je in je vel zit. Ik vind het voornamelijk belangrijk om vooral te luisteren naar jouw valkuilen en samen op zoek te gaan naar een eet- en leefstijl die aansluit bij jouw dagelijks leven zonder dat het aanvoelt als een streng dieet.

Advies op maat

Je kan bij mij terecht voor advies omtrent algemene gezonde voeding, vermageren, verzwaren, FODMAP-dieet, hart- en vaatziekten (te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk) en intoleranties zoals gluten en lactose. Dankzij mijn tweetaligheid kan ik zowel Nederlandstalige als Franstalige patiënten begeleiden.

Passie voor koken

Naast het sporten en werken, spendeer ik ook een groot deel van mijn tijd in de keuken. Ik vind het leuk om nieuwe receptjes uit te proberen of ongezonde recepten een gezonde twist te geven. Zo voelt gezond eten nooit als een saai of een complex gebeuren.

Learning never ends

Als diëtiste vind ik het een belangrijke meerwaarde om me continu bij te scholen over de laatste nieuwe trends over voeding. Daarom zal ik ook geregeld bijscholingen volgen om mijn kennis te verruimen en jullie nog specifieker te kunnen begeleiden.

Al van jongs af aan vond ik het heel boeiend om boeken te lezen over eetstoornissen. Ik deed hier dan ook mijn boekbesprekingen over in de middelbare school. Ook koos ik ervoor om mijn eindwerk over Orthorexia Nervosa te schrijven. In mijn eindwerk heb ik de vergelijking moeten maken met verschillende andere eetstoornissen, waardoor mijn interesse nóg groter werd. Hierdoor zal ik me ook verdiepen in de begeleiding van eetstoornissen.