The Healthy Foodies?

Wie zijn The Healthy Foodies? Wij zijn Lotte De Clercq, Amélie Duquenoy & Ana Lía Van Melckebeke, diëtisten met een passie voor koken die graag gezonde recepten met een twist creëren en klaarmaken. Deze delen we ook graag met anderen, zodat iedereen kan meegenieten! We geven ook graag tips & tricks mee om gevarieerder te eten. 

Af en toe werken we ook samen met gastbloggers. Op die manier proberen we interessante en inspirerende ideeën met jullie te delen vanuit verschillende invalshoeken.

We stellen ons graag even voor. 

Lotte De Clercq

Wat als een hobby begon...

Mijn naam is Lotte en ik ben een diëtiste in de Gentse regio en in Kortrijk met een voorliefde voor lekker eten en koken. Door mijn ervaring als diëtiste merkte ik al snel dat het voor mensen die een dieet volgen vaak moeilijk is om inspiratie op te doen. Om familie, vrienden, patiënten en iedereen die graag kookt een helpende hand te bieden bij het zoeken naar gezonde alternatieven en variatie in hun voeding heb ik het kookboek 'Thuis lekker en gezond koken' geschreven. Het boek staat boordevol lekkere en gezonde recepten die een beginnende kok zonder problemen zelf thuis kan klaarmaken. Daarna blijven de ideeën komen en dit zorgde ervoor dat ik nog recepten maakte, kookboeken schreef en meer.

Groeide uit tot een missie

Ik heb de studie voedings- en dieetkunde gevolgd op Hogeschool Gent en heb daarbij vele stages gelopen. Na mijn studies ben ik begonnen met mijn praktijk die nu steeds meer open bloeit. Ik blijf altijd verder studeren om iedereen een helpende hand te kunnen bieden in hun avontuur met voeding. Ik blijf mij ook steeds bijscholen om mensen meer en meer te kunnen helpen op allerlei vlakken. Mijn interesses gaan uit naar gezonde voeding in het algemeen, gezond koken, eetstoornissen en sportvoeding. Andere zaken omtrent voeding interesseren me ook, maar hiermee heb ik iets minder ervaring. 

Amélie Duquenoy

Mijn visie

Leg de focus niet op het cijfer op de weegschaal, maar wel op hoe je in je vel zit. Ik vind het voornamelijk belangrijk om vooral te luisteren naar jouw valkuilen en samen op zoek te gaan naar een eet- en leefstijl die aansluit bij jouw dagelijks leven zonder dat het aanvoelt als een streng dieet.

Advies op maat

Je kan bij mij terecht voor advies omtrent algemene gezonde voeding, vermageren, verzwaren, FODMAP-dieet, hart- en vaatziekten (te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk) en intoleranties zoals gluten en lactose. Dankzij mijn tweetaligheid kan ik zowel Nederlandstalige als Franstalige patiënten begeleiden.

Passie voor koken

Naast het sporten en werken, spendeer ik ook een groot deel van mijn tijd in de keuken. Ik vind het leuk om nieuwe receptjes uit te proberen of ongezonde recepten een gezonde twist te geven. Zo voelt gezond eten nooit als een saai of een complex gebeuren.

Learning never ends

Als diëtiste vind ik het een belangrijke meerwaarde om me continu bij te scholen over de laatste nieuwe trends over voeding. Daarom zal ik ook geregeld bijscholingen volgen om mijn kennis te verruimen en jullie nog specifieker te kunnen begeleiden.

Al van jongs af aan vond ik het heel boeiend om boeken te lezen over eetstoornissen. Ik deed hier dan ook mijn boekbesprekingen over in de middelbare school. Ook koos ik ervoor om mijn eindwerk over Orthorexia Nervosa te schrijven. In mijn eindwerk heb ik de vergelijking moeten maken met verschillende andere eetstoornissen, waardoor mijn interesse nóg groter werd. Hierdoor zal ik me ook verdiepen in de begeleiding van eetstoornissen.

Ana Lía Van Melckebeke 

Zowat heel mijn leven ben ik al geboeid door voeding en gezondheid in het algemeen. Dit heb ik dan ook verder gezet in mijn studies zowel als diëtiste maar ook als gezondheidsbevorderaar. 

In mijn vrije tijd sta ik zelf graag in de keuken. Dit kan ik dan ook echt zien als mijn ontspanning van de dag. Ik durf al eens te experimenteren om nuttige, eenvoudige en creatieve tips & tricks met jou te kunnen delen. Het is belangrijk dat je steeds kan blijven genieten van eten. Als diëtiste geloof ik sterk in het belang van evenwichtige voeding, maar als kookliefhebber weet ik dat smaak net zo cruciaal is. Mijn doel is om jou te inspireren om gezond te eten zonder concessies te doen aan de heerlijke smaken die het leven te bieden heeft.

Ondertussen ben ik bijna een jaar in samenwerking met de andere bezig met The Healthy Foodies. Ik probeer de blog actief te houden met eenvoudige, leuke, lekkere, creatieve gerechtjes die voor iedereen haalbaar zijn. Of je nu veel of weinig ervaring hebt in de keuken, deze blog bevat voor ieder wat wils!