The Healthy Foodies?

Dat zijn diëtisten Lotte De Clercq, Amélie Duquenoy, Fien Kegels & Chloé Vande Velde!

Daarnaast hebben we regelmatig laatstejaarsstudenten voeding- en dieetkunde bij ons in de praktijk. Ook zij worden uitgedaagd om tijdens hun stageperiode op een creatieve manier informatie te delen via de blog. Af en toe werken we ook samen met gastbloggers. Op die manier proberen we interessante en inspirerende ideeën met jullie te delen vanuit verschillende invalshoeken.

Lotte De Clercq

Wat als een hobby begon...

Mijn naam is Lotte en ik ben een diëtiste in de Gentse regio en in Kortrijk met een voorliefde voor lekker eten en koken. Door mijn ervaring als diëtiste merkte ik al snel dat het voor mensen die een dieet volgen vaak moeilijk is om inspiratie op te doen. Om familie, vrienden, patiënten en iedereen die graag kookt een helpende hand te bieden bij het zoeken naar gezonde alternatieven en variatie in hun voeding heb ik het kookboek 'Thuis lekker en gezond koken' geschreven. Het boek staat boordevol lekkere en gezonde recepten die een beginnende kok zonder problemen zelf thuis kan klaarmaken. Daarna blijven de ideeën komen en dit zorgde ervoor dat ik nog recepten maakte, kookboeken schreef en meer.

Groeide uit tot een missie

Ik heb de studie voedings- en dieetkunde gevolgd op Hogeschool Gent en heb daarbij vele stages gelopen. Na mijn studies ben ik begonnen met mijn praktijk die nu steeds meer open bloeit. Ik blijf altijd verder studeren om iedereen een helpende hand te kunnen bieden in hun avontuur met voeding. Ik blijf mij ook steeds bijscholen om mensen meer en meer te kunnen helpen op allerlei vlakken. Mijn interesses gaan uit naar gezonde voeding in het algemeen, gezond koken, eetstoornissen en sportvoeding. Andere zaken omtrent voeding interesseren me ook, maar hiermee heb ik iets minder ervaring. 

Amélie Duquenoy

Mijn visie

Leg de focus niet op het cijfer op de weegschaal, maar wel op hoe je in je vel zit. Ik vind het voornamelijk belangrijk om vooral te luisteren naar jouw valkuilen en samen op zoek te gaan naar een eet- en leefstijl die aansluit bij jouw dagelijks leven zonder dat het aanvoelt als een streng dieet.

Advies op maat

Je kan bij mij terecht voor advies omtrent algemene gezonde voeding, vermageren, verzwaren, FODMAP-dieet, hart- en vaatziekten (te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk) en intoleranties zoals gluten en lactose. Dankzij mijn tweetaligheid kan ik zowel Nederlandstalige als Franstalige patiënten begeleiden.

Passie voor koken

Naast het sporten en werken, spendeer ik ook een groot deel van mijn tijd in de keuken. Ik vind het leuk om nieuwe receptjes uit te proberen of ongezonde recepten een gezonde twist te geven. Zo voelt gezond eten nooit als een saai of een complex gebeuren.

Learning never ends

Als diëtiste vind ik het een belangrijke meerwaarde om me continu bij te scholen over de laatste nieuwe trends over voeding. Daarom zal ik ook geregeld bijscholingen volgen om mijn kennis te verruimen en jullie nog specifieker te kunnen begeleiden.

Al van jongs af aan vond ik het heel boeiend om boeken te lezen over eetstoornissen. Ik deed hier dan ook mijn boekbesprekingen over in de middelbare school. Ook koos ik ervoor om mijn eindwerk over Orthorexia Nervosa te schrijven. In mijn eindwerk heb ik de vergelijking moeten maken met verschillende andere eetstoornissen, waardoor mijn interesse nóg groter werd. Hierdoor zal ik me ook verdiepen in de begeleiding van eetstoornissen.

Fien Kegels

Mijn visie: 

Onze voedingsgewoonten zijn enorm afhankelijk van verschillende factoren in het dagelijks leven. Ik vind het daarom enorm belangrijk dat ik naar jouw verhaal luister zodat we samen opzoek gaan naar jouw valkuilen en hoe je dit kan oplossen. Ik ben absoluut geen voorstander van diëten, het gebruik van de weegschaal etc. omdat ik weet hoe destructief ze zijn. Mijn aanpak is aldus gewichtsneutraal waarbij de focus ligt op het verbeteren van je relatie met je eigen lichaam zodat jij in alle vrijheid kan genieten van voeding zonder restricties of schuldgevoelens.

 Advies voor jou? 

Bij mij kan je terecht voor eetstoornissen, gezonde (vegetarische/ veganistische) voeding en voedingsintoleranties. 

Passie om te helpen

Op 8-jarige leeftijd besloot ik om vegetarisch te gaan eten, hier is dan ook mijn passie voor voeding begonnen. Ook als tiener bleef deze interesse in voeding enorm groot, al zag ik door het bos de bomen niet meer omdat er zoveel verschillende meningen zijn over wat gezonde voeding is. Ik wou altijd een job in de medische sector, maar met nog genoeg menselijk contact. Het beroep diëtist combineert dit perfect! Tijdens mijn opleiding werd mijn relatie met voeding echter slechter en ontwikkelde ik een eetstoornis. Hier ben ik reeds van hersteld, maar dit heeft de interesse om lotgenoten te helpen enorm aangewakkerd. Momenteel school ik me dan ook contant bij om personen met een eetstoornis zo goed mogelijk te begeleiden naar herstel.

Chloé Vande Velde 


Mijn visie:


Door de jaren heen werd een cultuur gecreëerd waarbij verschillende strikte diëten gepromoot worden. Ik wil je graag helpen met gezonde voedingsgewoonten te creëren zonder restricties en waar het luisteren naar je lichaam centraal staat. De beste aanpak is voor iedereen anders, daarom kijk ik individueel naar wat voor jou persoonlijk past en haalbaar is.

Advies voor jou:


Jullie kunnen bij mij terecht voor onder meer advies, praktische tips en receptjes omtrent vermagering, gezonde (plantaardige) voeding en sportvoeding.

Passie:

Naast mijn interesse voor voeding en koken heb ik een passie voor sport en speel ik voetbal op het hoogste niveau. Uit eigen ervaring weet ik welke positieve impact een gezondere levensstijl kan hebben op je lichaam, sportprestaties, mentaal welzijn en omgeving. Door de vele verschillende theorieën omtrent gezonde voeding is het mijn doel jou te helpen met het aanleren van de juiste informatie en tips. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen omtrent alles wat te maken heeft met de gezondheid van de mens. Daarom kan je me vaak zien neuzen in wetenschappelijke boeken of artikels of volg ik graag een bijscholing.