Geroosterde citroensalade

02-08-2019

De zomer is en blijft het seizoen dat ik zeer veel verschillende salades maakt. Soms is het wel moeilijk om hiervoor inspiratie te vinden. Daarom dat ik dan ook verschillende kookboeken en websites doorneem om wat inspiratie te krijgen. Deze salade is gebaseerd op een salade van Ottolenghi, ik heb hem een beetje aangepast naar mijn eigen smaak.

Ik heb eerst gekeken naar wat ik nog in mijn kast had zitten en wat ik zelf graag heb ik mijn salade. Voor mij bestaat een maaltijdsalade uit het volgende:

  • Koolhydraatbron: volkoren couscous, pasta, noedels, zilvervliesrijst, geroosterde zoete aardappel, ...
  • Eiwitbron: kaas zoals feta, mozzarella, ... of eerder iets van vlees of vis. Denk maar aan gebakken kip of kalkoen, of scampi, gepocheerde (of gestoomde) zalm en nog zoveel meer. Als ik de vegetarische kant op ga, dan zijn het peulvruchten (kikkererwten, linzen, ...) of een overheerlijke falafel.
  • Vetten: ook in een salade voeg ik iets van vet toe om te zorgen voor het gevulde gevoel, maar ook voor de smaak. Dit kan onder de vorm van een dressing zijn, waarin er olijfolie wordt toegevoegd. De vetbron kan ook nog avocado, noten, zaden en pitten zijn. Dus veel overheerlijke keuzes.
  • En uiteraard ook zeer veel groenten en eventueel wat fruit

Toen ik deze salade wou maken met dingen die ik in mijn voorraadkast had staan, heb ik gekozen voor parelcouscous. Ook heb ik gekeken in mijn koelkast welke groenten ik nog had liggen. Ik heb geen echte eiwitbron toegevoegd, want ik had nog wat zelfgemaakte hummus in de koelkast liggen. Dus dit heb ik dan er met plezier bij gegeten.

Geroosterde citroensalade

Ingrediënten (4 personen):

Salade:

  • 200g parelcouscous
  • 2 citroenen
  • 400g kerstomaten
  • 1 bos radijzen
  • 1/2 rode ajuin
  • 100g gemengde sla
  • 50g rucola

Dressing:

  • zest van 1/2 sinaasappel
  • 50ml olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Bereidingswijze:

  1. Kook de parelcouscous gaar zoals vermeld als op de verpakking.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Snijd de citroen in plakjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1 eetlepel olie en kruid met peper en zout.
  4. Leg de kerstomaten op een bakplaat en besprenkel met de resterende olie.
  5. Doe beide bakplaten in de oven en rooster alles gedurende 15 à 20 minuten.
  6. Was de radijzen en snijd deze in 4 partjes.
  7. Snipper de ajuin.
  8. Meng alles voor de dressing met elkaar en kruid eventueel met peper en zout.
  9. Laat de couscous, de tomaten en citroen afkoelen.
  10. Meng de groenten samen met de parelcousous. En verdeel dit over 4 borden.
  11. Werk af met citroen en kerstomaatjes en serveer de dressing in een potje.

Smakelijk!

Lotte