Tips voor een gezonde picknick

15-09-2019

De zomer is het ideale moment om te gaan picknicken, maar ook in de lente of het najaar kunnen we mooie dagen hebben. Vorig weekend waagden we ons zelf nog aan een picknick en omdat deze ons zo goed bevallen is, delen we graag onze tips en ervaringen met jou.

Onderaan het berichtje vind je ook meteen de link naar een aantal leuke receptjes die je kunt klaarmaken om mee uit te pakken tijdens jouw picknick.

SOS slecht weer: Is het op de dag die je had uitgestippeld toch slecht weer? Niet getreurd! Schuif de salontafel aan de kant, gooi je picknickdekentje uit en maak er samen iets leuks van binnenshuis.

Wat heb je nodig voor een geslaagde picknick?

Onmisbaar

  • Een handige draagmand, koelbox of thermische potjes. Als je niet meteen gaat eten, is het belangrijk om je eten toch even koel te houden. Je kunt ook koelelementje in de diepvries plaatsen en deze meenemen in je mand. Een diepgevroren fles water kan eveneens dienst doen als koelelement.
  • Een dekentje voor op de grond. Houd er rekening mee dat het gras nat kan zijn. Kies ofwel voor een waterbestendig dekentje zoals wij gedaan hebben of leg een plastic vuilniszakje onder de plaats waar je gaat zitten.
  • Bekers, borden, bestek, snijplankjes... Kies bij voorkeur zaken die je nadien opnieuw kan gebruiken en die niet kunnen breken.
  • Houd het proper. Zowel voor jezelf als voor de omgeving. Voorzie dus servetten of keukenrol en eventueel ook vochtige doekjes. Eén of meerdere vuilniszakjes zorgen ervoor dat je na afloop je afval netjes kunt opruimen.

Gezond & lekker

  • Fingerfood. Met een bord op de grond zitten is gezellig, maar iets minder praktisch dan aan tafel. Kies dus voor dingen die je uit het vuistje kunt eten en die weinig snijwerk vereisen. Denk daarbij aan wraps, gekookte eitjes, kippenboutjes, stukjes brood, snackgroentjes, noten... Lekker met een paar gezonde dipsausjes!
  • Groenten & fruit: Standaard te voorzien tijdens een picknick. Dit zowel onder de vorm van fingerfood als salades.
  • Drank. Kies voor water (al dan niet met een smaakje) of zelfgemaakte limonade. Vul een fles 3/4 en leg deze in de vriezer een 4-tal uur voor je vertrekt. Zoals eerder gezegd, kun je niet alleen je dorst lessen ermee maar helpt het ook om je eten koel te houden.
  • Dessert. En om het compleet te maken mag een dessertje niet ontbreken uiteraard. Geen tijd om nog te beginnen bakken? Dan is een lekkere fruitsalade natuurlijk ook altijd een goede optie.

Broodjes, crackers, wafels... 

Een basiscomponent voor je picknickmand: Vers gebakken naan- of pita broodjes of wat dacht je ervan om eens hartige wafels te voorzien? Ook crackers heb je in geen tijd zelf klaargemaakt. Snijd de focaccia in stukjes en je hebt hapklare fingerfood om te serveren.

Naan brood
Pita brood
Zadencrackers
Zoete aardappel wafels
Focaccia

Sausjes & spreads

Brood en groentjes willen we natuurlijk graag ergens in dippen. Daarom vind je hieronder enkele lekkere hummus receptjes en spreads.

Hummus met gegrilde paprika
Hummus met rode biet
Hummus met pompoen
Hummus met chocolade
Broccoli spread
Edamame spread

Salades

Hier volgen een aantal basissalades zoals aardappelsalade en tabouleh. Daarnaast staan er ook ideetjes tussen om wat kip of vegetarische alternatieven mee te nemen. Alles kan perfect koud gegeten worden.

Dranken

Wil je liever niet gewoon een fles water meenemen, dan kan je hier wat inspiratie vinden om een waterinfusie te maken of je kunt je zelfs wagen aan het maken van je eigen limonade.

Desserts

Een kleine afsluiter voor een lekkere en geslaagde picknick. Onderstaande gerechtjes kun je makkelijk op voorhand klaarmaken en in kleine porties meenemen.