Chocolate bark

18-03-2019

De meeste mensen beginnen met veel motivatie aan een gezondere levensstijl, maar slagen er dikwijls niet in om dit te blijven volhouden. In de praktijk zien we dat mensen vaak streng aan het diëten gaan. Het woord 'dieet' houdt voor velen dan ook in dat ze heel wat voedingsmiddelen niet meer mogen eten en vaak zelfs honger hebben.

Maar wees eens eerlijk, alles wat niet mag wil je toch net wel eten? Het is duidelijk dat een streng dieet niet de manier is om je doel te bereiken. Daarom ben ik zelf voorstander van de 80/20 regel: Kies minstens 80% van de tijd voor onbewerkte voeding die alle voedingsstoffen aanlevert die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Op die manier laat je ruimte om 20% van de tijd zonder schuldgevoel te genieten van jouw guilty pleasure.

Met de 80/20 regel gun je jezelf wat flexibiliteit. Genieten maakt deel uit van een gezond en duurzaam eetpatroon.

Genieten van een kleine portie pure chocolade (+/- 10g) kan dus perfect binnen een gezonde en gevarieerde manier van eten!

Daarom koos ik er deze keer voor om een chocolate bark te maken. Deze term zegt je misschien niet zoveel, maar in Amerika is dit intussen een bekend begrip. Je ziet ze dan ook vaak passeren op foodblogs of andere social mediakanalen zoals Instagram of Pinterest. Eigenlijk is een chocolate bark niet meer dan een grote chocoladereep die je op verschillende manieren kunt maken en vervolgens in stukken breekt of snijdt.

Chocolate bark

Ingrediënten (voor 10 porties)

 • 100 g donkere chocolade (min. 70% cacao)
 • Noten, zaden en pitten mix naar keuze (hier: cashew, amandel, lijnzaad, gierst, maanzaad en zonnebloempitten)
 • Gepofte quinoa
 • Kokosschilfers
 • Kaneel, cayennepeper of grof zout (optioneel)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Leg de noten en zaden op een bakplaat met bakpapier en rooster ze gedurende 10 minuten in de oven. Houd ze in de gaten om te voorkomen dat ze aanbranden. Haal ze nadien uit de oven en zet even aan de kant om af te koelen.
 3. Leg ondertussen de chocolade op een bakplaat met bakpapier en plaats gedurende 5 minuten in de oven. Haal uit de oven wanneer de chocolade begint te smelten en strijk vervolgens de chocolade uit met een spatel of een pottenlikker.
 4. Strooi nu de geroosterde noten, zaden en pitten, de gepofte quinoa en kokosschilfers over de warme chocolade.
 5. Werk, indien gewenst, af met wat kaneel, cayennepeper of grof zout.
 6. Zet de chocolade reep nu even aan de kant of in de koelkast tot ze weer volledig gestold is. Breek of snijd de reep daarna in stukken.

Geniet ervan!