Rode linzen balletjes

11-03-2019

In Nederland zijn ze vandaag begonnen aan de nationale week zonder vlees. Om onze noorderburen een hart onder de riem te steken, deel ik vandaag met jullie mijn recept voor deze rode linzen balletjes. Ze vinden hun oorsprong in de Turkse keuken, waar ze mercimek köftesi genoemd worden. Traditioneel worden ze geserveerd met sla en een citroenpartje.

Door de combinatie van linzen en bulgur is dit voedzame gerechtjes rijk aan eiwitten, vezels en koolhydraten.

Je hoeft dus enkel nog een portie groenten te voorzien om een volwaardige maaltijd te creëren. Eet ze lauw net na het bereiden, neem ze mee als onderdeel van je lunch of serveer als gezond aperitiefhapje. Je kunt ze ook maken in het weekend als food prep voor tijdens de week aangezien ze makkelijk nog een paar dagen te bewaren zijn in de koelkast.

Rode linzen balletjes

Ingrediënten (voor 3 porties)

  • 1 kleine ui
  • 1 bussel platte peterselie
  • 2 teentjes look
  • 150 g rode linzen (ongekookt)
  • 125 g bulgur (ongekookt)
  • 3 eetlepels olie
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • specerijen: chiliflakes, paprika, komijn en zout
  • 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, peterselie en look fijn.
  2. Spoel de linzen en en breng ze vervolgens aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat zachtjes verder garen tot het water bijna weg is. Roer af en toe eens om te voorkomen dat de linzen aan de bodem kleven.
  3. Zet het vuur uit en meng de bulgur onder de linzen. Doe het deksel op de kookpot en laat minstens 10 à 15 rusten zodat de bulgur kan garen.
  4. Doe intussen de olie in een pan en stoof de ui en look aan. Voeg na een paar minuten ook de tomatenpuree toe en breng verder op smaak met wat chiliflakes paprika, komijn en zout. Bak nog een paar minuten verder aan op een zacht vuur.
  5. Meng nu de linzen met de bulgur samen met het uienmengsel, de peterselie en citroensap.
  6. Voeg indien gewenst nog wat van de specerijen of het citroensap toe.
  7. Laat het mengsel afkoelen en maak vervolgens balletjes met je handen. Dit lukt het best wanneer je je handen eerst wat nat maakt zodat het mengsel niet blijft kleven.
  8. Serveer met een salade en citroenpartjes.

Smakelijk!