Banaan & aardbei bars

19-08-2019

Dit gerechtje kan je eten als tussendoortje of zelfs als ontbijt. Vul het 's morgens aan met wat yoghurt of platte kaas om er een volwaardige en voldoende verzadigende maaltijd van te maken.

Deze bars maakte ik op basis van havermout en banaan. Bovenaan werkte ik ze af met wat zelfgemaakte aardbeienconfituur.

 • Voor de confituur heb ik chiazaadjes gebruikt. Deze helpen namelijk om het fruit te doen indikken waardoor ik minder suiker of siroop hoefde te gebruiken. Chiazaad zorgt voor een soort gelei-achtige structuur wanneer het in contact komt met water waardoor je geen suiker met pectine moet toevoegen aan je confituur. Ondertussen vind je chiazaad gemakkelijk in zowat iedere supermarkt.

Ik houd van dit soort gerechtjes: Makkelijk, weinig ingrediënten, producten die vlot te vinden zijn in de winkel en die ik vaak ook al in huis heb. Daarnaast heb ik met dit receptje toch ook weer eens iets nieuws geprobeerd, namelijk confituur maken met chiazaad.

Banaan & aardbei bars

Ingrediënten (voor 6 porties)

Chia & aardbeienconfituur

 • 350 g aardbeien (vers of diepvries)
 • 30 ml agave siroop
 • 14 g chiazaadjes
 • 1 kl vanille extract

Banaan & havermout beslag

 • 160 g havermout
 • 1 kl bakpoeder
 • 2 bananen
 • 60 ml agave siroop
 • 1 kl vanille extract

  Bereidingswijze

  Chia & aardbeienconfituur

  1. Warm de aardbeien samen met de agave siroop op in een sauspan. Kook op een zacht vuurtje tot de aardbeien beginnen uiteen te vallen en het geheel wat indikt.
  2. Voeg daarna de chiazaadjes en het vanille extract toe en kook nog ongeveer 5 minuten verder. Haal de pan nadien van het vuur en laat afkoelen. Terwijl de confituur afkoelt, zal ze verder indikken. Het is het gemakkelijkste als je dit even op voorhand of eventueel de dag ervoor al klaarmaakt.

  Banaan & havermout beslag

  1. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Maak ondertussen het beslag voor de bars door de helft van de havermout te blenden. De andere helft houd je nog even aan de kant.
  3. Plet de bananen en meng met het havermeel dat je hebt geblend, de andere helft van de havermout die niet in de blender is gegaan, het bakpoeder en het vanille extract. Meng samen tot een homogeen deeg.
  4. Breng 3/4 van het deeg over in een bakvorm met bakpapier. Druk stevig aan zodat het overal gelijk verdeeld is.
  5. Voeg bovenop het deeg een laagje van de aardbeienconfituur en smeer glad uit.
  6. Verdeel nu het overgebleven 1/4 van het deeg hier en daar over de confituur.
  7. Plaats in de oven en bak gedurende 20 min.

  Laat het smaken!