Virgin sangria

15-07-2019

Sangria doet mij altijd meteen denken aan de zomer, maar ook aan tuinfeestjes waarbij mijn moeder steeds een grote bowl sangria klaarmaakte. Ik vond het fascinerend om te zien hoe men wijn combineerde met allerlei soorten fruit en daaraan ook nog eens verschillende smaakmakers toevoegde zoals kruidnagel en kaneel. Als kind leek me dit een gekke combinatie want hoewel ik verlekkerd keek naar het fruit in de bowl vond ik sangria omwille van de alcohol toen helemaal niet lekker.

Met die herinnering als kind in gedachten en ook omdat ik merk dat mensen steeds vaker vragen naar alcoholvrije alternatieven, heb ik deze week een receptje voorzien voor een virgin sangria.

Het principe is hetzelfde, maar in plaats van wijn gebruik ik hier als basis rooibos thee samen met druivensap voor de zoete smaak en limoensap voor een frisse toets. Ik voegde er verder geen suiker of zoetstoffen aan toe omdat ik zelfs niet zo'n zoetekauw ben en omdat ik ook merk dat wanneer je het rijp en dus lekker zoet fruit voldoende laat trekken, er ook heel wat smaak wordt afgegeven. Een sangria is sowieso op z'n best wanneer je hem een aantal uur of zelfs een volledige nacht laat trekken.

Een sangria versie voor groot en klein dus. Ik zou er als kind in ieder geval van gesmuld hebben!

Virgin sangria

Ingrediënten (voor 6 à 8 glazen)

 • 1 l rooibos thee
 • Fruit (bv. appelsien, druif, appel, nectarine, aardbei...)
 • 300 ml ongezoet druivensap
 • sap van 3 limoenen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijsje
 • 2 stuks kruidnagel
 • 200 ml (spuit)water

  Bereidingswijze

  1. Kook water om de rooibos thee klaar te maken. Laat enkele minuten trekken en laat  vervolgens afkoelen.
  2. Snijd intussen het fruit in hapklare stukjes.
  3. Voeg fruit, de afgekoelde rooibos thee, het druivensap en limoensap samen met het kaneelstokje, de steranijs en kruidnagel bij elkaar in een grote kan. Laat minstens enkele uren trekken in de koelkast zodat de smaken kunnen mengen.
  4. Voeg voor het serveren ijs toe en (spuit)water.

  Enjoy!