Gegrilde kip shoarma

08-04-2019

Kruiden en specerijen, gebruik jij ze vaak? Er zijn zoveel soorten dat je er eindeloos kunt blijven mee variëren. Ze helpen om de smaak en geur van voedingsmiddelen te ondersteunen of te versterken. Naast de gedroogde vorm heb je natuurlijk ook de verse kruiden.

Hoe zorg je er nu voor dat je zolang mogelijk van je kruiden kunt genieten?

  • Bewaar je verse kruiden in de koelkast, dan draai je ze best eerst in vochtig keukenpapier of een vochtige doek. Op die manier blijven ze nog makkelijk een aantal dagen goed.
  • Verse kruiden kun je ook invriezen. Was ze, dep ze droog, snijd ze vervolgens fijn en doe ze in diepvrieszakjes of in ijsblokvormpjes. In het laatste geval vries je ze best in met een klein beetje water of een eetlepel olie. Op die manier kun je ze rechtstreeks aan je gerechten toevoegen. 
  • Droog je verse kruiden om er langer van te genieten. Leg ze 1 tot 3 minuten in de microgolfoven op de hoogste stand of 6 tot 12u in de oven op de laagste stand. Je kunt ze uiteraard ook gewoon 1 tot 2 weken aan de lucht laten drogen. Droge kruiden bewaar je best in een luchtdichte pot op een donkere en koele plaats. Op die manier kun je er minstens 6 tot 12 maanden van genieten.

Kruiden en specerijen geven bepaalde gerechten hun typische smaak, net zoals bij deze kip shoarma. In het recept vind je met welke soorten je zelf een kruidenmengeling kunt maken, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een kant-en-klare kruidenmengeling te gebruiken zoals ik gedaan heb.

Gegrilde kip shoarma

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 250 g kipfilet
  • kruiden & specerijen: komijn, koriander, gember, kurkuma, cayennepeper, look en zout of een gekochte shoarma kruidenmengeling
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eieren
  • 1 Romeinse sla
  • 1 avocado
  • 125g cherrytomaatjes
  • 150g maÏs

Bereidingswijze

  1. Meng alle kruiden en specerijen samen met de olie.
  2. Smeer de kipfilet hiermee in en laat minimum 20 min marineren (of indien je meer tijd hebt 24 u in de koelkast).
  3. Neem een grillpan en bak de kipfilets gedurende 8 min aan elke zijde. Bak verder gaar in de grillpan of plaats de kip na 8 minuten grillen in de oven gedurende 10 min op 180°C.
  4. Kook ondertussen de eitjes gedurende 8 minuten en snijd ze nadien in vier.
  5. Was de sla en maak de blaadjes los.
  6. Snijd de avocado in fijne schijfjes en de cherrytomaatjes in twee.
  7. Serveer alles samen met de gegrilde kip en voeg de maïs toe.

Smakelijk!