Wat met pompoenen

22-10-2019

Dat we zot zijn van pompoenen, dat valt waarschijnlijk al elk jaar op. Daarom dat we er vandaag ook met plezier een hommage aan geven. Hieronder kan je alvast enkele van onze receptjes vinden met pompoen, maar er zullen er zeker nog veel volgen. 

Wat is er nu zo tof aan pompoenen? Dat zijn verschillende zaken, die ik hier graag nog eens uitleg:

Ze zijn veelzijdig

Hiermee bedoel ik natuurlijk dat je er veel mee kan doen. Het eerste wat dan waarschijnlijk in ons op komt is het feit dat je ze kan gebruiken in zeer veel recepten. Dit zowel voor hartige als voor zoete gerechten.

En dan hebben we natuurlijk nog niet het bekendste gerecht gedeeld, namelijk de pompoensoep. Altijd overheerlijk lekker en gemakkelijk om klaar te maken. Wij gebruiken het zeker om onze restjes pompoen in te verwerken.

Bewaartermijn

Naast het feit dat je er dus verschillende richtingen mee uit kan, is het ook handig om pompoen te bewaren. Als je deze op zijn geheel laat, dan kan je hem gerust enkele maanden bijhouden. Leg hem natuurlijk ergens waar het droog is.

Wil je de pompoen toch al versnijden, dan kan je hem snijden en gedurende een week in je koelkast bewaren. Zo kan je zelf nog kiezen wat je er nu weer precies mee gaat doen. Ook kan je ervoor opteren om hem te versnijden en dan in te vriezen. Hierdoor ga je hem ook toch een lange tijd kunnen bewaren. Sommigen zeggen tot zelfs een jaar, zelf bewaar ik hem niet zo lang, maar zorg ervoor dat je hem zeker goed inpakt.

Het invriezen kan je doen met de schil of zonder, dit hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe je hem nadien gaat verwerken. Vergeet niet, van heel veel pompoenen geeft de schil zelf een speciale smaak aan de soep.

Voedingswaarde

Net zoals vele groenten, is het ook zo dat pompoen een grote bron is voor vitaminen en mineralen. Zijn oranje-gele kleur verraadt misschien al 1 vitamine, namelijk het beta-caroteen of de plantaardige voorloper van vitamine A. Deze vinden we natuurlijk ook terug in wortelen en ze zorgen dus voor de mooie kleur in pompoen.

Daarnaast is het ook een bron aan vezels, dus nu kunnen we met veel plezier weer eens zeggen waarom vezels zo belangrijk zijn. Waarschijnlijk weet je het al, maar toch herhalen we het nog eens. Vezels gaan hun effect hebben op de maaglediging en zorgen dat deze een beetje trager verloopt. Als je dan dus je maaltijd hebt gegeten, dan ga je ook langer een voldaan gevoel hebben (een win-win situatie in mijn ogen).

Ook andere vitaminen, zoals vitamine C, kan je natuurlijk ook vinden in pompoen. Dus zeker handig om dit te verwerken in je gerechten voor een ware vitamine-boost.