Pompoencakejes

27-10-2018

Morgen is het zondag en bij mij is het dan ook vaak bakdag, zeker met de herfst in het land. Vorige week heb ik me op zondag al eens uitgeleefd in de keuken en het resultaat zijn deze pompoencakejes. Ik had ze gemaakt als een dessertje, maar ze kunnen ook perfect als tussendoortje of als ontbijt. Het hangt er een beetje vanaf wanneer je ze maakt en hoeveel honger je hebt. Ik heb er allesinds 2 dagen van kunnen genieten.

Uiteraard zit de pumpkin spice die ik vorige week al op de blog heb gezet hier in, maar ook maak ik nu weer volop gebruik van een heerlijke seizoensgroente, namelijk pompoen. Het cakeje heb ik afgewerkt voor de foto met een heerlijke roomkaas-topping, maar eigenlijk kan je ze ook perfect eten zonder deze topping. De beide receptjes kan je hier natuurlijk vinden.

Extra uitleg bij de ingrediënten:

Voor de zoetstof heb ik eigenlijk gekeken wat ik nog in mijn kast had staan. Vaak krijg ik als diëtiste verschillende stalen om eens uit te testen. Hierdoor heb ik vaak een grote voorraad van verschillende zoetstoffen, dit gaande van tagatesse, stevia, canderel en nog zoveel meer. Al deze zoetstoffen hebben een andere verhouding en daarom kies ik er eigenlijk voor om te werken met hoeveel suiker er normaal in het gerecht gaat. Dan kan je dit ook zo bij je thuis gaan omrekenen, je kijkt wat je in de kast hebt staan en hoeveel je dan nodig hebt voor dit gerechtje.

Voor de roomkaas-topping heb ik uiteraard voor roomkaas gekozen, maar toen ik naar de winkel ging, zag ik iets nieuws liggen en heb dit dan onmiddellijk meegenomen. Ik zag de nieuwe Philadelphia Greek style liggen en hierdoor was ik geïnteresseerd. Als ik naar het etiketje keek, zag ik dat er minder vet (en dus ook verzadigde vetten) in zat dan de originele, maar ook dat er meer eiwitten inzitten. Doordat er meer eiwitten in zitten, betekent dit dat we beter verzadigd gaan zijn. Daarom dat ik deze onmiddellijk gekocht heb, want een dessertje die naast het feit dat het gezond is, ook nog goed vult, dat is een win-win situatie.

Je kan de topping natuurlijk ook met een andere roomkaas maken en daarom dat ik bij de ingrediënten heb geschreven roomkaas naar keuze. Kies natuurlijk wel voor een natuur variant en geen kruidenkaas, dit gaat geen lekkere combinatie zijn.

INGREDIËNTEN:

Cakeje:

  • 100ml zonnebloemolie
  • 300g pompoen
  • 1 koffielepel pumpkin spice
  • zoetstof met een zoetkracht gelijk aan 100g suiker
  • 50g honing
  • 160g volkoren bloem
  • 100g havermout
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 4 eieren
  • 1 sinaasappel
  • 4 eetlepels pompoenpitten

Topping:

  • 200g roomkaas naar keuze
  • 1 eetlepel zoetstof
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel vers geraspte gember
  • zeste van 1 limoen
  • zeste van 1 sinaasappel
BEREIDINGSWIJZE

2. Mix de pompoen samen met de eieren, de honing, zoetstof en het sap van de sinaasappel.

3. Voeg de zeste van dezelfde sinaasappel toe, daarnaast ook de pompoenpitten, de volkoren bloem en de havermout

4. Doe het deeg in aparte cupcakevormpjes (of maak een volledige cake).
5. Bak het geheel gedurende 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Test met een tandenstoker of de cakejes klaar zijn.
6. Laat afkoelen op een rooster.


BEREIDINGSWIJZE (TOPPING):

1. Doe de roomkaas in een kom.

2. Voeg de zoetstof, honing, zestes en de gember toe.

3. Meng alles goed onder elkaar.

4. Doe de topping in een spuitzak en laat eventjes opstijven in de koelkast.

5. Als de cakejes zijn afgekoeld, spuit er dan wat topping op. Werk eventueel af met nog wat extra zeste.

SMAKELIJK!