Pompoencake

16-10-2019

Het seizoen van de pompoenen is er terug en dan kan het natuurlijk niet anders om er ook zelf een receptje mee te maken. Ik heb daarom gekozen om een heerlijke pompoencake te maken. Heerlijk als dessert, maar ook als tussendoortje smaakt dit!

Ik heb eerst gekeken naar wat ik nog in mijn kast had zitten om de cake te maken en heb gekozen voor volkoren speltbloem. Je kan natuurlijk ook voor andere volkoren bloemsoorten kiezen. Of je kan er eventueel voor opteren om een mengeling te maken van verschillende soorten, dit zal zeker ook super smaken.

Omdat cake natuurlijk zoet is en je ook de eigenschappen van suiker nodig hebt, heb ik gekozen om de cake te maken met een mengeling van rietsuiker en stevia. Door de toevoeging van de stevia ga ik ook nog eens de hoeveelheid suiker kunnen verminderen, wat het iets gezonder maakt. Er blijft natuurlijk nog steeds suiker inzitten. 

Ook heb ik ervoor gekozen om wat ahornsiroop toe te voegen. Deze karamel smakende siroop gaat zorgen dat de cake mooi smeuïg blijft nadat het gebakken is. Daarnaast ga ik er een pak minder van gebruiken dan als je gewone suiker gebruikt, want ik vind dat ahornsiroop een andere soort zoete smaak geeft, die snel overheersend kan zijn.

Ook als smaakmaker heb ik er veel kruiden aan toegevoegd en ik kon natuurlijk niet anders dan kiezen voor mijn pumpkin spice. Deze mengeling ga ik met plezier in de komende maanden terug gebruiken, want het geeft instant smaak. Ook in deze cake, wees zeker niet bang om het te gebruiken, want je wilt de pittigheid en de kaneel zeker smaken!

De pompoen kan je vers kopen, maar het lukt ook met pompoen uit de diepvries, alles hangt af van hoeveel tijd je hebt om deze cake te maken. Ik wou er ook nog noten in verwerken en dan had ik gekozen voor walnoten. Maar terwijl ik de cake aan het maken was, was ik met teveel zaken bezig. Hierdoor zijn de noten niet in de cake geraakt, maar heb ik hem ermee versierd.

Dan de oven in en er uiteraard van genieten. De cake op zich is echt niet moeilijk om te maken, dus ik zou zeggen begin er snel aan!

Pompoencake

Ingrediënten:

 • 400g pompoen
 • 200g volkoren speltbloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 75g rietsuiker gemengd met stevia
 • 75g ahornsiroop
 • 4 eieren
 • 100ml zonnebloemolie
 • 2 koffielepels pumpkin spice

Bereidingswijze:

 1. Als je met verse pompoen werkt: schil deze en snijd in kleine stukjes en kook ze nadien gaar. Werk je met diepvriespompoen: laat de pompoen ontdooien.
 2. Doe alle natte ingrediënten (eieren, zonnebloemolie en ahornsiroop) en de pompoen in de blender. Blend totdat de pompoen volledig fijngepureerd is.
 3. Voeg de rietsuiker, de kruiden, de bakpoeder en de bloem toe. 
 4. Meng alles goed zodat er zeker geen brokken inzitten. 
 5. Doe je beslag in een cakevorm (vul deze voor 2/3, want het geheel gaat nog rijzen).
 6. Bak de cake gedurende 40 minuten op 180°C. Afhankelijk van je oven kan dit langer of korter zijn. Het is belangrijk dat als je erin prikt, er niets blijft hangen.
 7. Laat afkoelen en werk eventueel af met walnoten.

SMAKELIJK!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?