Wat met het ontbijt?

03-11-2019

Het ontbijt is zonder twijfel de belangrijkste maaltijd van de dag en toch wordt ze heel vaak vergeten. Ontbijten is cruciaal om onze verbranding naar een hoger niveau te tillen en voldoende energie te hebben om de dag goed in te zetten en te kunnen presteren. Daarbij komt ook dat na een hele nacht niks te eten onze energievoorraad opnieuw moet worden aangevuld.

Sommige mensen slaan het ontbijt over omdat ze dan minder kcal innemen en hopen hierdoor te vermageren, maar dit is niet zo. Vaak zorgt dit ervoor dat je een hele dag door honger hebt en meer zin gaat hebben om tussendoor te snoepen. 

Daarnaast verbetert ontbijten het prestatievermogen. Dit omdat onze hersenen glucose als energiebron gebruiken. De reserve binnen onze hersenen is beperkt, dus zonder toevoer vanuit onze voeding of onze reserves (glycogeen) is deze al na 10 minuten uitgeput. Daarnaast is de hersenfunctie ook gevoelig voor schommelingen in de beschikbaarheid van de andere voedingsstoffen. Door niet te ontbijten treedt er een verdere daling van de glucoseconcentratie op en daarnaast treden er ook nog andere metabole veranderingen op. Deze kunnen ervoor zorgen dat het interfereert met het cognitief functioneren.

Heb je 's ochtends geen honger? Dan is het belangrijk om de reden waarom te weten te komen, vaak horen we volgende redenen en voor alles is er een oplossing.

  • Je hebt de gewoonte niet van 's ochtends te eten
  • Je hebt 's avonds laat een te zware snack gegeten
  • Je staat te laat op

Voor al deze puntjes zijn er natuurlijk oplossingen. Je kan beginnen met kleine zaken te eten waardoor je het gewoon gaat worden om 's ochtends te eten. Je gaat merken dat je lichaam zich gaat aanpassen aan de nieuwe situatie. Probeer je avondeten niet te laat te eten en erna zeker niet te zwaar te snacken. De avondmaaltijd en snack lichter maken zijn de boodschap.

Indien je niet eet door tijdsgebrek, dan kan je ervoor kiezen om het ontbijt reeds 's avonds klaar te zetten om zo toch te eten. Ook kan je 's avonds reeds boterhammen smeren zodat je ze desnoods meeneemt naar het werk/school om daar op te eten. Probeer tijd te stoppen in je ontbijt, maar heb je geen tijd, zorg dan voor een snel alternatief. 

Ideetjes nodig, dan vind je er zeer veel op deze blog. Kijk dus snel naar de ontbijten bij de recepten!

Extra tips

Zin om te beginnen aan je ontbijt, dan geven we je graag ook nog wat extra tips:

  • Zorg ervoor dat je kiest voor een vullend ontbijt, want we willen natuurlijk lang genoeg een voldaan gevoel hebben. Dit kan je doen door te kiezen voor een combinatie van eiwitten, vetten en vezels. We hebben uiteraard ook koolhydraten nodig om die energieboost te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan onze Overnight oatmeal.
  • Voeg wat fruit toe aan je ontbijt, dit zorgt voor een leuke variatie en een frisse toets. Daarnaast is dit natuurlijk ook een bron van vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan onze Healthy smoothiebowl.
  • Heb je liever een hartig ontbijtje? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor groenten om je ontbijt een extra toets te geven. Zo heb je toch nog steeds een gevuld gevoel en ook eens een andere smaaksensatie. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan onze Hartige havermout.
  • Ook is het belangrijk om een drank te serveren bij het ontbijt. Dit kan zowel een warme drank zijn als een koude drank. Zelf zijn we een absolute fan van koffie, maar je kan ook eens kiezen voor iets anders. Denk bijvoorbeeld aan onze Chai latté.
  • Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten, dit zorgt ervoor dat je ontbijt nog steeds gaat blijven smaken. Ook gaat het dan leuker zijn om iets te eten na het opstaan. Het is het best dat je ongeveer een uurtje na het opstaan iets eet. Maar steeds hetzelfde ontbijtje gaat vervelen. Vandaag (zondag) kunnen we er wat meer tijd in stoppen en kiezen we met plezier voor onze Zoete aardappelwafels.
  • Er zijn ook veel variaties mogelijk door te kiezen voor een granola met yoghurt en fruit. Toch zin om dit meer in een feestelijk jasje te stoppen? Dan kan je ook kiezen voor een overheerlijke Granola pizza.

Hopelijk heb je veel inspiratie gekregen en heb je enkele tips gekregen voor je ontbijt. Wat ga je morgenochtend eten?