Granola pizza

17-04-2019

Een pizza als ontbijt, dat klinkt toch super? Natuurlijk niet zoals een gewone pizza, maar dan met een granolabodem, yoghurt en fruit. Ik heb deze alvast gemaakt om eens iets anders te hebben als ontbijt en om toch een vakantiegevoel te krijgen. Het lijkt misschien veel werk, maar al bij al valt het wel mee.

Granola met yoghurt en fruit, maar dan eens in een andere vorm.

De granola gaan we niet gewoon maken zoals anders, je gaat zien dat we deze gaan mixen. Dus alle ingrediënten gaan bewerkt worden met de blender. Deze kunnen we dan in de vorm van een pizza leggen en dan afbakken. Dus een beetje het principe zoals bij de gewone granola, alleen voeg je er ook wat melk aan toe. Je gaat er echt wel een deeg van kunnen kneden. 

Een pizza zou natuurlijk niet volledig zijn als je er geen saus oplegt. Uiteraard kiezen we niet voor een tomatensaus, maar gewoon yoghurt. Je kan ook opteren voor platte kaas of kwark omdat deze vaak wat minder vocht bevatten. Wil je het er meer als een pizza laten uitzien? Dan kan je kiezen voor platte kaas of kwark die je mixt met een handvol bevroren frambozen. zo krijgt je yoghurt ook een mooie rode kleur. 

Door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in het receptje, gaat het ook een vullend ontbijtje zijn.

Als laatste gaan we kijken voor de toppings, dit doen we door wat vers fruit te snijden en de pizza mee af te werken. Kies zelf voor lekkere combinaties en dan is de pizza klaar om op te dienen. Heb je 's ochtends niet zoveel tijd om deze pizza te maken? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om de bodem al de avond ervoor te maken en te bakken. Dan staat deze klaar (bewaar wel in een afgesloten doos, zodat hij mooi krokant blijft) en kan je hem 's ochtends besmeren. 

Ik heb er alvast van genoten als ontbijt, doordat hij redelijk groot is heb ik het ook nog als tussendoortje gegeten tijdens een overleg. Natuurlijk was de bodem dan wel niet meer lekker krokant, maar ik vond het nog steeds overheerlijk. Ik zou het ook niet enkel zien als een ontbijtje, maar kan ook als een vervanger voor taart. Dus misschien nog een leuk ideetje voor als iemand jarig is.

Granola pizza

Ingrediënten: (voor een 6-tal personen)

Voor de bodem:

 • 60g ongezouten pindanoten
 • 200g walnoten
 • 135g fijne havermout
 • Een snuifje zout
 • 110g ahornsiroop (of andere siroop)
 • 2 eetlepels halfvolle melk
 • 1 theelepel vanille-extract 

Voor de toppings:

 • 400g platte kaas
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Vers fruit naar eigen keuze

Bereidingswijze:

Granolabodem:

 1. Verwarm de oven voor op 170°C.
 2. Doe de noten in een hakmolen en hak ze fijn.
 3. Doe de fijne havermout, de fijngehakte noten, de ahornsiroop, de melk, het snuifje zout en de vanille in een grote mengkom en meng het geheel. Kneed vervolgens tot je een mooie deegbal krijgt.
 4. Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg hier het deeg op. Duw deze aan en vorm één grote ronde pizza (met een dikte van ongeveer 5mm, indien gewenst kan je er ook kleine pizza's mee maken).
 5. Bak de bodem gedurende 10 a 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bodem uit de oven van zodra de randen van de bodem beginnen te bruinen.
 6. Laat de bodem volledig afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast voor minstens 30 minuten.

Tip: Indien gewenst kan je de bodem een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Dan wel in een afgesloten doos.

De topping

 1. Meng de plattekaas, de ahornsiroop en het vanille-extract in een kom.
 2. Snijd het fruit in stukken.
 3. Bestrijk de afgekoelde granolabodem eerst met de plattekaasmengeling en beleg vervolgens met de stukken fruit.

Tip: Je kan de pizza afwerken met limoenzeste of fijngesnipperde munt. Dit geeft een frisse toetst aan het geheel.

Smakelijk! 

Lotte