Lotte's Eton Mess

26-04-2020

Eton Mess, misschien ken je het en misschien ook niet. Eigenlijk is het een dessertje gemaakt met opgeklopte room, aardbeien, ijscrème en meringue. Zelf vind ik het een overheerlijk dessertje dat ik naar de zomer toe vaak kies als dessert als ik ga gaan eten. Dit luchtige dessert vind ik dan ook de ideale afsluiter van de avond (met mijn "obligate" koffie erbij natuurlijk).

Daarom dat ik, de healthy foodie die ik ben, dit dessertje dan ook eens wou maken en het in een gezond jasje wou stoppen. Daarnaast heb ik ervoor gekeken om het recept te maken met seizoensfruit en ook met gemakkelijke ingrediënten.

Het is bijna het seizoen van de rode vruchten, dus ik kon niet anders dan te werken met rood fruit. Ook omdat het gewoon mijn lievelingsfruit is, daarom vind ik het dan ook echt niet erg om te gebruiken in dit dessert. Ik heb gekozen om voornamelijk te werken met aardbeien, maar ook andere vruchten zoals frambozen en braambessen heb ik erin verwerkt. Dit zorgt voor een leuke afwisseling. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om enkel te werken met aardbeien.

De meringue is overheerlijk in het recept en zorgt voor een andere structuur en ook een zoete toets. Meringue, ondanks de weinige ingrediënten, is dit een receptje dat eventjes in de oven moet zitten. Dit zie je in de zomer misschien niet altijd zitten, maar je kan eventueel ook kijken om er te kopen in de bakker of in de winkel. Wij maken ze zelf met minder suiker, maar alles hangt af van de tijd. 

Naast de meringue, wordt er ook ijs aan toegevoegd. Ik heb gekozen voor een soort ijs met minder suiker. Je kan ook zelf ijs maken, zoals je kon lezen in onze blog over ijsjes. Zelf heb ik toch gekozen om er 1 in de winkel te kopen. Want een gezond en snel dessertje maken en dan nog zelf je meringue maken en ijs, dat past niet onmiddellijk samen.

Ik ben zelf geen voorstander van een light ijs, ik eet amper ijs en daardoor vind ik het ook zeker geen probleem voor die uitzonderlijke keren dat ik ijs eet, toch te kiezen voor de real deal. Als ik het vaker wil eten en toch op zoek ga naar een gezondere variant, dan heb ik er al verschillende gevonden in de winkel die leuk zijn als alternatief:

 • Ice crime
 • Delhaize (de low sugar variant)
 • Yoghurt ijs (in dit recept past een variant met rode vruchten)
 • Sorbet (hier wordt er water gebruikt in plaats van room)
 • ...

Voor dit receptje heb ik gewerkt met het ijs van ice crime, niet omdat ik gesponsord wordt, maar ik vind het een volwaardig alternatief. De bovenstaande lijst is ook niet limitatief, dit is meer een overzicht van de zaken die ik zelf al heb geprobeerd en gemerkt dat ze een goed alternatief zijn.

Als laatste heb ik ook nog iets schuimends nodig, normaal wordt het dessertje afgewerkt met een grote toef slagroom, maar dit vind ik er zelf vaak teveel aan. Ik heb daarom gekozen om eerder te werken met een opgeklopte skyr. Dit doe ik door eiwit op te kloppen met wat honing en dit dan te mengen onder de skyr. Hierdoor is deze zeer luchtig en een leuk alternatief voor de slagroom.

Lotte's Eton Mess

Ingrediënten (voor 1 persoon):

 • 1 à 2 bolletjes ijs
 • 1 meringue
 • 4 aardbeien
 • 2 braambessen
 • 3 frambozen
 • 3 eetlepels skyr
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eiwit

Bereidingswijze:

 1. Begin met de opgeklopte skyr. Dit doe je door het eiwit samen met de honing op te kloppen. Voeg de skyr toe en klop nog even verder op. Doe het in een kom en laat opstijven in de koelkast.
 2. De hoeveelheid opgeklopte skyr is voor meer voor 1 persoon, dus deze kan je verdelen over verschillende potjes.
 3. Snijd de vruchten in stukken zoals je zelf wilt. 
 4. Sla de meringue in kleinere stukken.
 5. Maak het dessert door in een kommetje wat ijs te scheppen, werk af met de rode vruchten, een toefje opgeklopte skyr en de meringue.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?