Vegan avocado muffins

17-03-2024

Het is zondag, en daar maak ik graag nog eens een bakdag van bij mij thuis. Het is eventjes geleden dat ik heb kunnen bakken de afgelopen weken, wegens drukke weekends. Daarom ben ik blij dat ik nog eens opnieuw aan het bakken geslagen ben en dit recept met jou kan delen!

Het klinkt en ziet er misschien wat raar uit: avocado muffins, met die fel groene kleur. Maar toch zijn ze het zeker waard om gemaakt te worden. Ze zijn namelijk overheerlijk, zacht en luchtig tegelijkertijd! Bovendien zijn ze ook vegan, dus voor de veganisten/vegetariërs onder ons zijn ze een dubbele aanrader! 

Ingrediënten voor 12 muffins: 

  • 2 avocado's
  • 200 g kristalsuiker
  • 125 ml avocado olie
  • 240 ml zuivelvrije melk (ik koos voor amandelmelk)
  • 15 g verse spinazie (optioneel)
  • 1 el citroensap (mag van een verse citroen zijn)
  • 1 tl vanille extract
  • 375 g bloem (gewone, voor alle doeleinden)
  • 3 tl bakpoeder
  • Snuifje zout
  • 190 g vegan chocoladestukjes (optioneel)
  • Topping: pistachenoten

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Doe de avocado's, kristalsuiker, avocado olie, melk, spinazie, citroensap en vanille extract in een blender of keukenmachine en mix of blend tot een gladde massa.
  3. Breng het mengsel vervolgens over naar een grote kom.
  4. Voeg daarna de bloem, bakpoeder en zout toe. Meng alles samen.
  5. Voeg vervolgens aan het deeg de chocoladestukjes toe. Meng ze ook even onder het geheel.
  6. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
  7. Strooi indien gewenst extra chocolade en pistachenoten over de muffins.
  8. Bak de muffins gedurende 20-25 minuten, of totdat je een tandenstoker in de muffin kunt steken en deze er grotendeels schoon uitkomt.
  9. Laat de muffins 10 minuten afkoelen in de muffinvorm (of totdat ze niet te heet zijn). Haal de muffins eruit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Smakelijk!