Hartige pannenkoek met zure room & geroookte zalm

26-11-2020

Vandaag had ik geen brood meer in de kast liggen. Dus besloot ik om zelf hartige pannenkoeken te maken als lunch. ⁠

Het maken van de pannenkoeken gaat snel, maar je kan ze zeker ook op voorhand klaarmaken zodat je ze enkel nog maar hoeft te beleggen wanneer je een drukke dag voor de boeg hebt. ⁠

De keuze van de vulling kan je naar eigen wens aanpassen. Ik koos ervoor om de pannenkoeken op te vullen met zure room, zalm, dille, veldsla, appeltjes en tomaatjes. Aangezien ik heel graag sla eet, koos ik ervoor om nog een potje klaar te maken om mijn lunch compleet te maken. ⁠


Hartige pannenkoek met zure room & gerookte zalm

Ingrediënten voor ± 12 stuks:

  • 150g bruine of volkoren bloem
  • 100g witte bloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 150g margarine
  • 2 eieren
  • 500ml magere melk
  • snuifje zout
  • een scheutje olie

Voor de vulling:

  • 2 sneetjes gerookte zalm
  • 1/4 appel
  • 2 handjes veldsla
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 tomaat
  • Dille (vers of gedroogd)

Bereidingswijze:

Voor de hartige pannenkoeken:

  1. Meng de 2 soorten bloem met het bakpoeder.
  2. Voeg voorzichtig en al kloppend de melk en de eierdooiers toe.
  3. Smelt de margarine en voeg toe.
  4. Klop het eiwit stijf.
  5. Spatel ze voorzichtig onder het beslag.
  6. Voeg als laatste een snuifje zout toe.
  7. Laat het deeg nu een halfuurtje rusten alvorens de pannenkoeken te bakken.
  8. Bak de pannenkoekjes in een antikleef-pan met een klein beetje olie.

Voor de vulling:

  1. Snijd de appel en de tomaat in schijfjes.
  2. Meng de zure room met wat dille of andere kruiden naar smaak.
  3. besmeer de helft van een pannenkoek met de zure room en leg er een sneetje gerookte zalm op.
  4. Leg er wat stukjes appel en tomaat op en werk af met een handje veldsla.
  5. Rol voorzichtig op en draai in plasticfolie om gemakkelijk te bewaren en mee te nemen naar het werk of dergelijke.

Smakelijk! 

Amélie