Hertenstoofvlees
Heb je nog wat inspiratie nodig voor je feestmenu op Oudejaar of nieuwjaar? Dan deel ik met plezier nog mijn recept van hertenstoofvlees. Zelf heb ik het klaargemaakt op kerst en aangevuld met een receptje uit ons ebook van bijgerechten.
Ik heb gekozen voor wild, omdat dit een iets feestelijker gevoel geeft dan gewoon stoofvlees. Ook heb ik ervoor gekozen om er groenten aan toe te voegen en het te maken met rode wijn, zodat het een ware smaakbom is. Het voordeel is ook dat je het gerechtje al op voorhand kan maken, zodat je er niet bezig mee bent als je gasten aan tafel zitten.
Het stoofvlees heb ik klaargemaakt met kroketten die ik in de oven heb gebakken. Hierdoor bevatten ze minder vet en heb ik toch nog een leuk bijgerechtje. Ook heb ik er een salade bijgemaakt met gebakken bloemkool en curry.
Hertenstoofvlees
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 100g gerookt spek
- 600g hertenvlees (in blokjes)
- 2 wortels
- 250g champignons
- 1 ajuin
- 1 eetlepel olie
- 500ml rode wijn
- 250g groentebouillon
- 2 eetlepels bloem
- Tijm, laurier, kruidnagel, peper en zout
Bereidingswijze:
- Snipper de ajuin
- Schil de wortels en snijd deze in schijfjes.
- Was de champignons en snijd deze in 4 partjes.
- Snijd het spek in blokjes.
- Doe de olie in een kom en fruit hierin de ajuin, samen met het spek.
- Voeg het hertenvlees toe en bak deze rondom bruin.
- Voeg de wortels en champignons toe en laat opwarmen.
- Voeg de bloem toe en roer goed om.
- Blus het geheel met de wijn en voeg ook de groentebouillon toe.
- Breng het geheel aan de kook en voeg de kruiden toe. Laat gedurende 1u30 à 2u het geheel pruttelen.
- Je kan het gerecht op voorhand maken en dan op het moment zelf terug opwarmen.
Smakelijk!
Lotte