Cinnamon rolls

17-05-2022

Cinnamon rolls of in de nederlands 'kaneelbroodjes' zijn de lekkernij van tegenwoordig. Je kan ze halen bij de bakker, bij je favoriete hipster koffiebar of je kan een poging doen ze zelf te maken. Dit ontbijt of tussendoortje neemt iets meer tijd in beslag dan een standaard gerechtje maar is zeker eens het proberen waard.

Bovendien is dit recept een stukje calorievriendelijker. Zo wordt er gebruik gemaakt van volkoren bloem, appelmoes en dadels als zoetmiddel en komt er geen boter of andere vetstof aan te pas. Perfect als alternatief voor een originele ontbijtkoek of cinnamon roll dus.

Werk tenslotte je cinnamon roll af met een topping naar eigen smaak met bijvoorbeeld een simpele suikerglazuur, je favoriete skyr, gebakken appeltjes, pindakaas, chocoladesaus of nog iets helemaal anders.

Lees hieronder verder de instructies voor het bereiden van je eigen homemade cinnamon rolls.

Cinnamon rolls

Ingrediënten:

  • 200g volkoren bloem 
  • 100g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7g)
  • 1 koffielepel zout
  • 1 ei
  • 60g appelmoes (0% suiker)
  • 120g lauwwarme (soja)melk
  • 10g honing

Voor de vulling:

  • +/- 10 dadels zonder pit
  • 2 eetlepels kaneel
  • Water


Bereidingswijze:

  1. Voeg de droge ingrediënten (bloem, gist, zout) samen in een grote mengkom.
  2. Meng in een kleiner kommetje het ei, de appelmoes en de honing tot een homogene massa.
  3. Voeg de melk en het ei-mengsel bij de droge ingrediënten en kneed op een met bloem bestrooide oppervlakte tot een bol.
  4. Laat de bol 1 uur rijzen in een mengkom en bedek met een keukenhanddoek
  5. Laat ondertussen de dadels weken in warm water. Houdt na een halfuur drie eetlepels van het water opzij en giet de rest vervolgens af.
  6. Mix de geweekte dadels met de kaneel en drie eetlepels van het gezoet water tot een soort dadelpasta.
  7. Rol het deeg met een deegroller tot een vierhoek uit en bestrijk het met de dadelpasta.
  8. Rol de vierhoek vervolgens op tot een cilinder en snijdt met een mes in plakken van ongeveer 2 à 3 cm dik. Leg ze in een ovenschaal, dek af en laat vervolgens weer 1 uur rijzen.
  9. Zet de kaneelbroodjes gedurende 25 à 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  10. Laat afkoelen en serveer.

Enjoy!

Chloé

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?