Ricotta pancakes

16-08-2020

Het einde van mijn verlof is in zicht en ik moet eerlijk zijn, de staycation is beter meegevallen dan verwacht. Ik was op voorhand bang dat ik mijn werk moeilijk achter mij ging kunnen laten en dus niet echt ging kunnen ontspannen, maar het is toch gelukt. Misschien ook wel een stukje omdat mijn hobby en mijn werk redelijk gelijklopend zijn. Het enige wat mij is opgevallen, is dat een week toch wat kort is.

Vandaag de laatste dag van de staycation, dus waarschijnlijk ga ik straks terug beginnen met alles voor te bereiden om klaar te zijn voor morgen om te starten. Deze ochtend wil ik wel nog een beetje het vakantiegevoel opwekken, dus kies ik "pancakes for breakfast".

Het zijn geen gewone pannenkoeken die ik vandaag klaar maak, maar ricotta pancakes. Dit omdat ik eens iets anders wou proberen. Het bevat natuurlijk wat meer vetten dan gewone melk, maar dan ga ik ook minder vet moeten gebruiken om de pannenkoeken te bakken. Daarnaast is ricotta ook rijk aan eiwitten, wat het ontbijtje dus extra vullend maakt.

Als laatste vind ik het ook leuk om ze eens met ricotta te maken, want hierdoor gaan ze fluffier (is dit een woord?) en ook romiger zijn, dus ideaal als ik het vakantiegevoel wil opwekken. Naast de ricotta gaan natuurlijk de usuals aanwezig zijn, namelijk volkoren bloem (meer vezeltjes, dus goed voor het ontbijt), eieren, melk (anders gaan het heel dikke pannenkoeken worden) en bakpoeder.

Het resultaat zijn heerlijke pannenkoeken waar ik van ga genieten met een goede portie vers fruit. In mijn ogen een super ontbijtje op zondag en ideaal om het vakantiegevoel op te wekken. Hopelijk heb je er ook zin in gekregen!

Ricotta pancakes

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

 • 250g ricotta
 • 2 eieren
 • 125ml melk
 • 100g volkoren bloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • margarine of olie om in te bakken

Bereidingswijze:

 1. De de ricotta, de eieren en de melk in een kom en klop het geheel luchtig op. 
 2. Voeg de bloem en de bakpoeder toe en klop terug luchtig.
 3. Doe wat bakmargarine of olie in een pan en doe hierin wat van het beslag zodat je deze kan bakken. Je kan de pannenkoek omdraaien als je ziet dat de belletjes zichtbaar blijven in het deeg.
 4. Draai om en laat ook de andere kant goed gaar bakken. Niemand eet graag een rauwe pannenkoek.
 5. Haal uit de pan en doe door totdat het deeg is opgewerkt. Normaal kan je een 5 à 6 tal pannenkoeken uit het beslag halen.
 6. Dien op met wat vers fruit en geniet ervan!

Smakelijk! 

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?