Baba ganoush

29-01-2021

Baba ganoush, het is en blijft een lekkere dip of het is gewoon lekker als broodbeleg. Maar weet je eigenlijk wat dit is? Het is een soort van aubergine spread met veel kruiden. Vandaag heb ik de baba ganoush gemaakt om bij de aperitief te serveren, samen met wat volkoren wraps.

De baba ganoush maak je met aubergines die je gaart in de oven. Ik kruid deze en stop ze dan in zilverpapier, waardoor ze sneller gaar zijn. Als de aubergines gaar zijn is het snel met je blender de spread maken en afkruiden, dus een zeer simpel gerechtje als je het mij vraagt.

De volkoren wraps gebruik ik om in driehoekjes te snijden en deze kan ik dan in de oven of in een pan snel krokant bakken. Op die manier heb ik een lekker aperitiefhapje staan. Ik ben eigenlijk sinds de lockdown meer mijn best aan het doen om op vrijdag of zaterdag een aperitiefje te maken. Dit om te zorgen dat er een verschil is tussen mijn week en weekend. Want anders voelt het aan alsof het een lange werkweek is, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Ik ben geen held in het hebben van een goede work-life balance, maar in 2021 wil ik hier nog meer op in zetten. Dus na bijna een maandje ga ik dit weekend eens kijken of ik goed bezig ben of niet. Want het gaat natuurlijk niet vanzelf om te dit veranderen.

Baba ganoush

Ingrediënten:

 • 2 aubergines
 • 2 teentjes look
 • ½ citroen
 • 2 à 3 takjes rozemarijn
 • 1 koffielepel tahini
 • 1/2 koffielepel komijn
 • Een snuifje paprikapoeder
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Snijd de look in flinterdunne plakjes. Snijd de steel van de aubergine en snijd daarna de aubergine overlangs. Maak in het vruchtvlees enkele inkervingen en doe hierin wat van de look. 
 2. Leg de aubergines op een aluminiumfolie en druppel de olijfolie op het vruchtvlees. Strooi vervolgens de paprikapoeder, de komijn, per en zout over het vruchtvlees. Leg een takje rozemarijn op 1 helft van het vruchtvlees van de aubergine en leg de andere helft erop. Wikkel de aluminiumfolie errond zodat deze goed samen blijven. 
 3. Doe dit voor alle aubergines. Bak de aubergines gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180. Haal ze nadien uit de oven en laat ze rustig afkoelen.
 4. Als de aubergines koud zijn, dan kan je de rozemarijn verwijderen. Lepel het gare vruchtvlees uit de aubergines en verzamel dit in een mengschaal. Plet het vruchtvlees met een vork totdat je een egale massa krijgt. 
 5. Voeg nadien de tahini toe en kruid af met peper en zout. Breng indien nodig verder op smaak met nog wat komijn of paprikapoeder. Doe in een kommetje en bewaar in de koelkast totdat je het gaat serveren. Je kan het afwerken met wat granaatappelpitjes voor wat extra kleur.

SMAKELIJK!

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?