Zelfgemaakte bagels

02-04-2023

Zelf bagels maken is super leuk om te doen! Bagels duiken tegenwoordig steeds vaker op, in hippe lunchtentjes maar ook in de supermarkt zijn ze terug te vinden. Gelukkig kan je ze ook zelf maken, en dit gerechtje delen we graag met jullie mee! Wist je dat bagels eerst onder water gedompeld moeten worden om ze krokant te krijgen? Je leest het allemaal in dit recept!

Je kan bagels natuurlijk op verschillende manieren beleggen. Denk bijvoorbeeld aan de ontbijtbagel met spek, kaas en ei die we eerder met jullie deelden. Of beleg hem lekker met kruidenkaas en zalm, hmm!

Om zelf bagels te maken heb je voor de basis enkel bloem, gist, zout en lauw water nodig. Voor de toppings kan je zelf kiezen waar jouw voorkeur naartoe gaat. Sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten, lijnzaad en pompoenpitten zijn hier enkele voorbeelden van. Ik koos om de mijne te toppen met sesamzaad en maanzaad.

Hou er wel rekening mee dat het zelf maken van bagels veel tijd nodig heeft, ze moeten namelijk veel rijzen. Voorzie je dus op voldoende tijd om ze te maken!

Ingrediënten voor 10 bagels:

 • 500 g speltbloem
 • 300 ml lauw water
 • 5 g gedroogde gist of 15 g verse gist
 • 1 el honing
 • 10 g zout
 • Toppings naar keuze (ik koos voor sesamzaad en maanzaad)

Bereidingswijze: 

 1. Doe het lauwe water met de gist en de honing in een kom. Meng kort en laat 10 minuten staan. Als het goed is begint het mengsel te bubbelen.

 2. Doe de bloem met het zout en het gistmengsel in een kom. Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van (dit kan zowel met de keukenmachine of met de handen). Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uit elkaar kan trekken.

 3. Laat het deeg in een ingevette kom een uurtje rijzen op kamertemperatuur.

 4. Druk de lucht uit het deeg met je vingertoppen en verdeel het deeg in 10 ballen. Vorm van ieder stukje deeg een mooi plat rondje. Maak een gat in het midden. Draai ieder stukje deeg nu een paar keer rond op je vinger, zodat het gat groter wordt.

 5. Leg de gevormde bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze nogmaals 50 minuten tot een uur rijzen.

 6. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht).

 7. Verhit een pot met water en breng dit aan de kook. Kook de bagels om de beurt in ongeveer 1,5 minuut per kant gaar. Het tellen begint pas als de bagel boven water komt drijven. Draai ze tussentijds om.

 8. Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi nu het sesamzaad en maanzaad eroverheen.

 9. Bak de bagels ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 220 graden.

Smakelijk! 

Ana Lía