Zelfgemaakt naanbrood

25-06-2023

We zijn zondag, en dat wil zeggen dat ik weer aan het bakken sla in mijn keuken. Onlangs maakte ik verse tzatziki voor tijdens de aperitief. Dit receptje heb ik ook onlangs online gepost. Je kan hier crackers bij gebruiken om in te doppen, maar ik dacht, ik wil zelf eens naanbrood maken. Ik vind dat namelijk zeer goed passen bij de frisse tzatziki.

Eigenlijk is zelf naanbrood maken niet zo moeilijk. Het heeft vooral wat tijd nodig om te rijzen. De belangrijkste ingrediënten om zacht en smaakvol naanbrood te maken zijn tarwebloem, Griekse yoghurt, gedroogde gist en wat olijfolie.

Ingrediënten voor kleine 8 stuks: 

  • 300 g tarwebloem
  • 125 ml warm water
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 50 g roomboter (ongezouten)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • Olijfolie
  • Verse koriander

Bereidingswijze: 

  1. Meng het warme water met de gist en 1 tl suiker tot het begint te schuimen (ongeveer 5 minuten).
  2. Doe de bloem in een kom en doe hierbij de gist, Griekse yoghurt en 1 el olijfolie.
  3. Kneed dit 10 minuten met de keukenmachine of met de hand tot een mooi, stevig en zacht deeg. Voeg halverwege het kneden een tl zout toe aan het deeg.
  4. Neem een ruime kom en doe er een beetje olijfolie in.
  5. Maak van het deeg een bol. Doe deze bol in de kom met olijfolie. Draai de bol eens om zodat beide kanten bedekt zijn met olijfolie.
  6. Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat het deeg 1 uur rijzen tot het deeg dubbel zo groot is.
  7. Verdeel na het rijzen de bol in 8 gelijke delen en maak er 8 kleinere bolletjes van.
  8. Druk de bolletjes plat met de hand tot je een plat, ovaal broodje hebt.
  9. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan, doe daarin 1 broodje en wacht tot de bovenkant goed begint op te bollen. Draai dan het broodje om en bak zo beide kanten mooi goudbruin. Herhaal dit met de andere bolletjes.
  10. Smelt ondertussen de boter in een andere pan en meng hierdoor de fijngesneden knoflook.
  11. Na het bakken van de naan, smeer je het direct in met de gesmolten boter. Garneer het brood naar wens met nog wat verse koriander.

Smakelijk! 

Ana Lía

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?