Gevulde paprika met bulgur

05-03-2022

Heb je een heel drukke week voor de boeg en wil je toch iets voedzaam op je bord toveren? Plan dan eens een foodprep moment in in het weekend zodat je je tijdens de week geen zorgen meer hoeft te maken om boodschappen te doen of gezond eten klaar te maken. Deze gevulde paprika's zijn ideaal om mee te nemen naar het werk of 's avonds simpel op te warmen na een zware dag.

Ik gebruikte hier vegetarisch gehakt van de Albert Heijn. Gebruik je liever echt vlees? Geef dan de voorkeur aan zuiver, gemalen rundsvlees zoals filet americain. Andere gehaktbereidingen zoals varkens-rundsgehakt of kippengehakt bevatten echter hogere hoeveelheden (verzadigde) vetten. Vanuit ecologisch standpunt en voor je gezondheid beperk je best de inname van rood vlees tot één keer per week.

Bulgur is gemaakt van durum tarwe en bevat net zoals andere volkoren granen veel vezels die goed zijn voor de darmfuncties en helpen om lang verzadigd te blijven. In dit gerechtje kan bulgur ook vervangen worden door zilvervliesrijst, quinoa of volkoren couscous.

Heb je niet alle gedroogde kruiden in huis? Geen probleem, gebruik wat je in huis hebt en varieer met verschillende soorten zoals cayenne, kurkuma, tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, Italiaanse kruidenmix, komijn. Werk eventueel af met verse kruiden zoals basilicum, tijm, koriander enz.

Zie hieronder het receptje.

Gevulde paprika met bulgur

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika's
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 200g (vegetarisch) gehakt
  • 100g bulgur
  • 200g champignons
  • 250g tomatenpassata
  • 2 eetlepels amandelschilfers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout, rozemarijn, cayennepeper, oregano, paprikapoeder

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 185°.
  2. Halveer de paprika en verwijder de zaadjes. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met een eetlepel olijfolie, snuifje peper en zout. Zet ze gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Kook de bulgur gaar volgens de instructies op de verpakking (10-12 minuten) en giet af.
  4. Snipper de sjalot fijn en snijdt de champignons in kleine blokjes.
  5. Fruit de sjalot samen met de geperste knoflook op middelhoog vuur in een eetlepel olijfolie en voeg er nadien de champignons en 5 minuten later ook het gehakt aan toe. Kruidt met cayennepeper, rozemarijn, oregano en komijn.
  6. Verlaag het vuur en giet de tomatenpassata bij het gehaktmengsel, roer voorzichtig door elkaar en laat de saus zachtjes pruttelen.
  7. Haal intussen de paprika uit de oven, meng de bulgur met de saus en verdeel over de paprikahelften.
  8. Verdeel de amandelschilfers over de paprika's en zet nog 10 minuten in de oven op de grillstand.

Smakelijk!

Chloé