Gevulde courgette

14-06-2021

Iets wat ik altijd lekker vind, is gevulde courgette. Je kan hier verschillende richtingen mee uit en vandaag heb ik gekozen voor een variant met gehakt. Want als ik eerlijk ben, dit is makkelijk om te maken & super lekker. 

Voor mij is het moeilijkste aan dit recept om de courgette rustig uit te hollen. Hoewel veel mensen dit niet zouden verwachten als ze mij kennen van mijn consultaties, maar ik heb vaak niet zo heel veel geduld. Dus daarom dat ik soms iets te bruut ben en hierdoor al vaak gehad dat de courgette brak. Is trouwens ook deze keer gebeurt, dus voor de 2de helft was ik voorzichtiger, zodat ik 1 volledige halve courgette had voor de foto.

Voor het gehakt heb ik gekozen voor runds-varkensgehakt. Zelf vind ik het met alleen rundsgehakt net iets te droog, maar dat kan zeker ook of eventueel kalfsgehakt. Ik probeer er wel altijd op te letten wat er eerst staat, rund of varken, want wat er eerst staat, daar zit het meeste van in. Dus een kleine truc waar je op kan letten in de winkel.

Voor de groentjes meng ik het binnenste van de courgette met het gehakt, samen met wat sjalot en zoete puntpaprika. En dan nog kruiden met wat za'atar (ga je waarschijnlijk nog veel zien verschijnen, want heb weer een voorraad in huis). De courgettes vullen, afwerken met wat aardappelen en gemalen kaas en overgieten met een beetje tomatenpassata. En je krijgt een heerlijk gerechtje dat je makkelijk op tafel kan zetten. Zelf maak ik dit meestal al vooraf en dan moet ik het enkel nog 's avonds afbakken.

Zeker een aanrader als je het mij vraagt!

Gevulde courgette

Ingrediënten (2 personen):

 • 1 courgette
 • 1 sjalot
 • 1 puntpaprika
 • 250g runds-varkensgehakt
 • 4 eetlepels tomatenpassata
 • 150g aardappelen
 • 1 handje gemalen kaas
 • Kruiden: za'atar, peper, zout

Bereidingswijze:

 1. Schil je aardappelen en kook deze gaar in licht gezouten water. Als ze gaar zijn, giet ze af en laat ze wat afkoelen. Of gebruik een overschotje van aardappelen van de dag ervoor.
 2. Snijd de courgette in 2 helften (langs de lengte). Hol deze (voorzichtig) uit en zorg dat je nog een mooie rand houdt. Leg de courgettehelften in een ovenschotel en zet aan de kant.
 3. Hak het binnenste van de courgette fijn en doe dit in een kom. Snijd de puntpaprika in fijne blokjes en snipper ook de sjalot. Doe alles erbij en voeg ook het gehakt toe. Meng alles goed onder elkaar en kruid met za'atar, peper en zout. 
 4. Vul de courgettes met het gehakt. zorg ervoor dat dit er mooi inzit en het goed verdeeld is. Neem de aardappelen en snijd deze in schijfjes en leg deze op de courgette. Werk af met de gemalen kaas. Als laatste ga je de tomatenpassata in de ovenschotel doen (mag lichtjes op de courgette). Dit is voor de smaak en te zorgen dat het niet aan de bodem kleeft.
 5. Bak de courgette gedurende 30 à 40 (afhankelijk van de grootte en de dikte) minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180°C. 

Smakelijk!

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?