Geroosterde bloemkool met burrata

24-06-2021

Vandaag heb ik gekozen om een lunchideetje te delen dat ik zelf super graag maak en enorm van kan genieten. De reden? Het bevat bloemkool, je kan het warm of koud eten en het is zo snel klaar. De vorige keer heb ik het gemaakt voor een exposure, dit om te leren om voldoende olie te gebruiken en gewoon te nemen zonder de voedingswaarde te kennen. En dat is ook een succes geweest en ze vond het ook lekker.

Dus hoog tijd dat ik het receptje ook eens hierop deel. Op zich is het super simpel wat het is gewoon bloemkool, kerstomaten, burrata, sjalot, olie en enorm veel za'atar, peper en zout dat je samen voegt. Ik eet er of stokbrood bij of gewoon een pistolet, maar je kan er ook nog andere zaken bij eten. Bij mij hangt dit een beetje af van waar ik zin in heb die dag, maar zeker ook lekker met een geroosterde boterham.

Het is super leuk als je burrata in contact komt met de warme groenten, want als je er dan in snijd, dan stroomt de heerlijke kaas in je gerecht. Dan is het genieten en dippen met je brood en de groenten rustig opeten. Als ik dit eet, dan is het meestal dat we uit 1 bord eten, maar je kan natuurlijk ook de burrata verdelen over 2 borden of het midden op tafel zetten en dan zelf opscheppen. Maar het dippen en het genieten hoort er sowieso wel bij.

Za'atar heb je misschien al vaker in mijn gerechtjes zien passeren, want ik ben er enorm dol op. Het is een Midden-Oosterse kruidenmengeling die je gerecht net dat toetsje extra geeft, zeker door de sesamzaadjes die erin zitten. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, want je kan het eigenlijk gewoon zo in de winkel kopen. Ook zou ik anders teveel aparte kruiden moeten kopen. 

Hopelijk ben je er ook fan van en natuurlijk ook van mijn lunchgerechtje. Ik ben dit receptje aan het uittypen terwijl het in de oven zit en daarom heb ik er nu nog meer zin in.

Geroosterde bloemkool met za'atar

Ingrediënten (voor 2 à 3 personen):

 • 1 grote bloemkool
 • 2 handen kerstomaten
 • 1 sjalot
 • 2 eetlepels olie
 • Kruiden: za'atar, peper, zout
 • 1 burrata
 • Iets om te dippen: brood, wraps, stokbrood, pistolet, ...

Bereidingswijze:

 1. Snijd je bloemkool in roosjes en was deze. Doe ze nadien in een ovenschaal.
 2. Was de kerstomaten en snijd deze in 2 en voeg deze toe aan de bloemkool. Snipper vervolgens de sjalot en voeg deze hier ook aan toe. 
 3. Kruid het geheel rijkelijk met de za'atar en ook met je normale hoeveelheid peper en zout. Overgiet met de olie en meng alles goed onder elkaar.
 4. Rooster de bloemkool gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Als je grote roosjes hebt genomen, dan kan het zijn dat deze dan nog niet gaar zijn, dus bekijk dit zeker voordat je het eruit haalt.
 5. Giet de groenten in een mooie schaal en werk af door er de burrata in het midden op te leggen of maak er plaats voor. Dien op en geniet van het dippen en de smaken!

Smakelijk!