Focaccia met zongedroogde tomaat en olijven

02-07-2021

Het is vrijdag, dat betekent dat het tijd is voor een heerlijk aperitiefje met vooral lekker eten erbij. Vandaag koos ik ervoor om wat meer tijd te nemen en focaccia te maken.

Dit is een heerlijk brood afkomstig uit het noorden van Italië. Naast de typische kruiden, koos ik ervoor om zongedroogde tomaten en zwarte olijven toe te voegen. Hierdoor kreeg het brood nog wat extra pit, waardoor je het perfect zonder topping kan eten.

Je kan focaccia op verschillende manieren serveren, ik koos ervoor om dit als aperitiefje te gebruiken, maar je kan het ook al als bijgerechtje serveren bij de BQQ. Het is ook lekker samen met een frisse salade! 

Focaccia met zongedroogde tomaat en olijven

Ingrediënten:

  • 500 g tarwebloem
  • 2 theelepels droge gist
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 265 ml water
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 100 g zwarte olijven
  • Rozemarijn
  • Grof zeezout
  • Olijfolie voor op de bovenkant
  • Look

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng de bloem, gist, zout, suiker, water en olijfolie in een kom en kneed goed (ongeveer 10 min).
  3. Wanneer het deeg goed gekneed is, laat deze dan een uur rijzen onder een vochtige handdoek op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen.
  4. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten en olijven in kleine stukken.
  5. Maak vervolgens een mengeling van olijfolie, rozemarijn, grof zeezout en geplette look. Dit wordt gebruikt om het brood mee te bestrijken.
  6. Wanneer het deeg een uur heeft kunnen rijzen, rol deze dan goed uit. Meng vervolgens de tomaten en olijven doorheen het mengsel en kneed opnieuw enkele minuten.
  7. Laat het deeg in een bolletje opnieuw rijzen gedurende 15-20 min.
  8. Rol het deeg uit en plaats deze op de ingevette bakplaat. Duw hier vervolgens kleine putjes in met je vinger en bestrijk het deeg met het oliemengsel.
  9. Bak de focaccia ongeveer 20-30 minuten tot deze klaar is. Prik er af en toe met een mesje in het en kijk of er nog deeg aan plakt.
  10. Als de focaccia klaar is, laat deze dan 10 min afkoelen op een taartrooster en snijd vervolgens in kleinere stukken.

Smakelijk!