Tuinbonenspread

17-04-2021

Ik vind het altijd leuk om met andere peulvruchten een variatie te maken op hummus. Want in een mum van tijd kan je eigenlijk een lekkere spread maken voor op je boterham, iets om in te dippen bij de aperitief of een smaakmaker in een pastasalade. Vandaag was ik aan het nadenken wat ik ging doen en toen viel mijn oog in de winkel op tuinbonen. Dus dit leek me wel leuk om eens te maken.

Eerst heb ik ze gedopt (een lang werkje, maar wel zeer rustgevend, dus goed om te ontstressen na een drukke werkweek). Daarna gaar koken en nadien kan ik ermee beginnen. Heb je zelf niet zoveel tijd? Dan kan je ook kiezen voor tuinbonen in blik of uit de diepvries. Deze zou ik dan ook wel nog ontvliezen, anders vind je soms wat taaiere stukjes in je spread.

Als smaakmaker, heb ik ervoor gekozen om het te combineren met munt. Aangezien dat tuinbonen qua smaak daar echt bij passen. Ook heb ik er ricotta aan toegevoegd om de spread eiwitrijker te maken, maar ook een romige/smeuïge textuur te geven. Anders zou je er een pak meer olijfolie aan moeten toevoegen, wat een volledige andere smaak zou geven en ook een vettigere spread. En dit is iets wat ik zelf iets minder lekker vind, dus daarom de ricotta om het op te lossen.

Deze spread heb ik gemaakt tijdens mijn foodprep momentje om te zorgen dat ik er verschillende zaken mee te maken volgende week. Ik zal ook de variaties nog delen, zo kom je te weten wat je ermee kan doen. Vandaag ga ik alvast genieten van een boterham met deze spread en wat extra rucola voor een pittige toets.

Tuinbonenspread

Ingrediënten:

 • 300g tuinbonen
 • 3 eetlepels ricotta
 • 1/2 citroen
 • 1 eetlepel verse munt
 • 1 teentje look
 • 1 lente-uitje
 • Peper & zout
 • 3 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Pers de citroen uit en zorg ervoor dat je het sap apart houdt.
 2. Doe alle ingrediënten in een blender en blendt het geheel totdat je een smeuïge massa verkrijgt. Kruid naar eigen smaak met peper en zout.
 3. Doe de spread in een potje en bewaar deze in de koelkast.

Smakelijk!

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?