Quiche met gerookte zalm

13-06-2022

Ik ben zelf een enorme fan van quiches, dit is snel klaar en je kan er ook gemakkelijk dingen in verwerken. Op die manier is er minder voedselverspilling en dat is in mijn ogen een echte win.

Vandaag heb ik gekozen voor een quiche met gerookte zalm en dan nog enkele groenten die ik in mijn koelkast had liggen. De quiche zelf kan je maken met bladerdeeg, dit is voornamelijk als het snel moet gaan. Als ik wat meer tijd heb, dan maak ik ook mijn volkoren quichebodem. Beide zijn relatief snel, maar vandaag is het een dagje dat ik het maak tussen de consulten door, dus het is een bladerdeeg geworden.

De groenten die ik ga gebruiken (courgette en prei), ga ik op voorhand wat aanbakken. Dit om ervoor te zorgen dat ze zeker gaar zijn in de quiche, maar ook om te zorgen dat mijn bodem niet te zompig is. Courgette bevat nog redelijk wat vocht en anders zou dit in de bodem terecht komen. Terwijl ik veel liever een krokante korst heb. Voor het eimengsel, werk ik niet alleen met room, maar ook nog met ricotta. Dit zorgt voor een pak meer eiwitten en ook een luchtig effect in de quiche. Ondanks de luchtigheid, gaan de eiwitten er wel voor zorgen dat het zeer vullend is. Dus in mijn ogen een ideale lunch.

Quiche met gerookte zalm

Ingrediënten:

  • 1 bladerdeeg of volkoren quichebodem
  • 1 courgette
  • 1 sjalot 
  • 200g gerookte zalm
  • 100g gemalen kaas
  • 250g ricotta
  • 1 prei 
  • 4 eieren 
  • 200ml room
  • 1 eetlepel olijfolie 

Bereidingswijze:

  1. Begin met eerst de quichebodem blind te bakken. Dit doe je door hem met bakkorrels 10 minuten te bakken in een voorverwarmde oven.
  2. Snipper de sjalot, snijd de courgette in blokjes en de prei in halve maantjes.
  3. Doe de olie in een pan en fruit hierin de sjalot. Voeg daarna de prei en courgette toe en bak deze samen een 5 tal minuten.
  4. Kluts het ei samen met de room en de ricotta los. Zorg ervoor dat je goed geroerd hebt, zodat de ricotta ook niet in brokken in het mengsel zit.
  5. Snijd de gerookte zalm in reepjes.
  6. Vul nu de quichebodem, doe eerst de groenten en dan het eimengsel.
  7. Werk af met de gemalen kaas.
  8. Bak de quiche op 180°C gedurende 30min en serveer deze samen met wat salade.

Smakelijk!

Lotte


Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?