Volkoren quichebodem

25-03-2020

Hou je ook wel van een lekkere quiche? Bij deze geven we jou 3 mogelijkheden voor een lekkere bodem: 

 • Pizzadeeg: dit is een mengeling van bloem met water en maar 1 eetlepel olie. Hierdoor bevat het een pak minder vet en kan je ook kiezen voor vetten met een goede samenstelling. Als je het pizzadeeg zelf maakt, dan kan je kiezen voor volkoren bloem. Geen zin om het zelf te maken? Dan kan je in de winkel een kant-en-klare variant kopen. Dan wordt dit meestal gemaakt met witte bloem, dus het bevat dan wel een pak minder vezels.
 • Quinoabodem: geen zin in pizzadeeg? Dan kan je met behulp van gekookte quinoa ook een bodem maken. Dit receptje hebben we vroeger al gedeeld en dit kan je vinden op onze blog.
 • Volkoren bodem: je kan ook zelf kiezen om een volkoren quichebodem te maken. Daarvoor kan je dan natuurlijk dit receptje gebruiken. Het is een simpele manier om zelf je bodem te maken.

Waarom kies ik er nu voor om de bodem zelf te maken. Eerst en vooral omdat ik dan kan kiezen voor volkoren bloem. Hierdoor heb je meer vezels in je deeg en gaat het helpen om een verzadigd gevoel geven. Dus dit is zeker goed bij onze quiche. Daarnaast wordt het gemaakt zoals pizzadeeg, dus we gebruiken meer water en kiezen voor olie in plaats van boter. Hierdoor kies je voor de juiste vetzuursamenstelling en ga je ook een pak minder vet in de bodem hebben.

De quichebodem kan je gebruiken om effectief een quiche mee te maken,  maar natuurlijk ook voor pizzadeeg. Het leuke is dat je deze bodem ook perfect kan invriezen. Maak er een bolletje van (dus voor het afbakken) en vries deze in voor max. 3 maanden. Daarna kan je het deeg laten ontdooien, uitrollen en afbakken. Zo heb je altijd een gezond alternatief in huis.

Volkoren quichebodem

Ingrediënten:

 • 800g volkoren bloem
 • 500ml lauw water
 • 50ml olijfolie
 • 50g verse gist
 • 20g zout

Bereidingswijze:

 1. Breek de verse gist in het lauwe water. 
 2. Doe de bloem in een pot en maak hierin een kuiltje, giet de opgeloste gist hierin. 
 3. Voeg het zout en de olijfolie toe en begin te kneden. Zorg ervoor dat het deeg niet te nat en elastisch wordt. 
 4. Laat het deeg 20 min rijzen op kamertemperatuur. 
 5. Rol het deeg uit en kneed gedurende 5 min. Voeg eventueel wat bloem toe aan het deeg indien deze te nat is. 
 6. Laat het deeg voor een tweede keer rijzen, ongeveer 1u op kamertemperatuur. 
 7. Rol het deeg nadien uit tot de gewenst vorm en gebruik deze als bodem voor de pizza of quiche. 

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?