Zomertaart

28-06-2019

Als ik eens wat meer tijd heb, dan vind ik het leuk om terug een taartje te bakken. Omdat ik het natuurlijk ook gezond wil houden, heb ik ervoor gekozen om vandaag een taart te maken met perzik en nectarine. Ik vind dat het leuk om beide vruchten te gebruiken, maar je kan gerust kiezen voor maar 1 soort. Daarnaast opteer ik voor een mengeling van de witte en de gele variant, gewoon omdat dit mooi is voor de taart.

Aangezien ik zelf veel kruisallergieën heb, kan ik jammer genoeg niet meer zoveel fruit eten. Gelukkig heb ik nog geen problemen met nectarines en perziken, daarom dat ik ze ook in veel gerechten gebruik. Denk maar aan salades of een crumble met nectarines, daarnaast kan je binnenkort nog enkel recepten ermee verwachten. Aangezien ik er nu zelf nog van wil genieten.

Perziken en nectarines zijn voor mij dus de optimale zomervruchten en daarom dat ik dit dan ook onmiddellijk een zomertaartje noem. Het deeg maak ik zelf, het is een zeer gemakkelijk deeg om te maken en je kan het ook voor andere taarten gebruiken. Door het zelf te maken, kan ik opteren voor volkoren bloem, wat er natuurlijk ook voor zorgt dat er meer vezels in zitten. En zoals ik al vaak heb gezegd, zorgt dit voor een gevuld gevoel.

De boter heb ik in dit recept vervangen door margarine, waar ik dan ook rekening hou met de vetten. Ik zoek naar een margarine die rijk is aan onverzadigde vetten, want deze zijn de goede vetten. Normaal probeer ik zoveel mogelijk met oliesoorten te werken, maar dan lukt het niet om een lekkere deeg te maken voor mijn taart. Ook valt mijn deeg dan uit elkaar als ik het bak. Dus hiermee blijf ik experimenteren!

Om het ook een kleine twist te geven, combineer ik de vruchten met tijm. Deze combinatie vind ik zelf overheerlijk. Je kan deze in de taart gebruiken, maar is ook superlekker als waterinfusie

Om mijn taart dan net zoet genoeg te krijgen, maar ook nog een beetje zuur, voeg ik ook een zoetstof toe. Zelf ben ik geen grote voorstander van de soms chemische smaken die aan zoetmiddelen hangen. Toch wil ik erop letten dat ik ook niet teveel suiker toevoeg. Daarom kies ik vaak voor andere zaken en vandaag is het een mengeling van rietsuiker met stevia. Door de mengeling heb ik maar de helft nodig in vergelijking met gewone suiker. Ook blijven de eigenschappen van suiker hier van toepassing en heb ik geen nasmaak van de stevia.

Zomertaart

Ingrediënten:

Bodem:

 • 250g volkoren bloem
 • Snuifje zout
 • 50g margarine
 • 2 eieren
 • 50g rietsuiker gemengd met zoetstof
 • eventueel wat melk
 • 1 eetlepel tijm

Taart:

 • 2 rijpe nectarines
 • 2 rijpe perziken
 • 2 eetlepels suiker gemengd met zoetstof
 • Snuifje zout
 • 1 eetlepel tijm

Bereidingswijze:

We beginnen eerst met de bodem, want de vulling is super simpel om te maken. 

 1. We nemen alle ingrediënten en mengen dit allemaal onder elkaar. Probeer dit snel te doen, want we willen de margarine niet smelten met onze handen. 
 2. Het deeg moet een soepel deeg zijn, voeg in kleine hoeveelheden de melk toe. Dit hangt af van de bloem hoeveel je ervan nodig hebt.
 3. Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat dit minstens een half uur rusten in de koelkast.
 4. Was de vruchten en snijd deze in partjes.
 5. Doe de partjes in een kom en meng deze met de suiker, het snuifje zout en de tijm.
 6. Laat de vruchten eventjes staan.
 7. Rol het deeg uit tot een ronde.
 8. Leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
 9. Verdeel de vruchtenpartjes vanuit het midden en hou ongeveer 4 cm van de rand over. 
 10. Vouw het deeg over het fruit.
 11. Bak de taart gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

En dan genieten!

Lotte