Frambozen-kwarktaart

19-07-2020

Vandaag eens een taart om te vieren dat het een verlengd weekend is. Zelf kies ik in de zomer het liefst voor een taart die ik niet moet bakken en dat heb ik vandaag ook terug gedaan. Ik heb ervoor gekozen om een heerlijke frambozen-kwarktaart te maken. 

De bodem is gemaakt van volkoren koekjes die ik heb gemengd met wat gesmolten margarine. Op die manier gaat deze aan elkaar kleven en zorgt dit er ook voor dat het mooi opstijft. Als ik op zoek ga naar een margarine in de winkel, dan let ik er altijd op dat de verhoudingen tussen het totaal aantal vet en de onverzadigde vetten in balans zijn. Want de onverzadigde vetten zijn de goede vetten en dan heb je graag dat het hier rijk aan is.

Zoals je al zag ga ik ook kwark gebruiken in deze taart, maar wat is kwark nu eigenlijk. Kwark wordt ook heel vaak platte kaas genoemd en is een iets slappere variant van verse kaas (zoals Philadelphia). Als we toch een verschil moeten vinden tussen kwark en platte kaas, dan is dit de textuur, deze is iets grover bij kwark. Waarom kies ik nu voor kwark of platte kaas? Dat zijn natuurlijk de eiwitten, in kwark of platte kaas vind je er een pak meer.

Aangezien ik al zoveel recepten de laatste tijd heb gedeeld met skyr (een yoghurtsoort die zeer eiwitrijk is). Wou ik het vandaag op een andere manier doen en heb ik gekozen voor kwark. Het voordeel van de eiwitten (enja ik val in herhaling) is natuurlijk dat je er een gevulder gevoel van gaat krijgen.

Om het geheel zoeter te maken ga ik het mixen met bevroren frambozen en voeg ik ook wat zoetstof (stevia) gemengd met rietsuiker toe. Zelf vind ik de smaak van stevia niet zo lekker en gecombineerd met de rietsuiker, smaakt dit beter. Wil je het receptje maken? Kijk dan snel hieronder om het te weten te komen.

Frambozen-kwarktaart

Ingrediënten:

 • 150g volkoren koekjes
 • 90g margarine
 • 6 blaadjes gelatine
 • 500g kwark
 • 2 eiwitten
 • 4 eetlepels zoetstof
 • Vanille essence
 • 100ml melk
 • 250g bevroren frambozen
 • verse frambozen (versiering)
 • pistachenoten (versiering)

Bereidingswijze:

 1. Hak de volkoren koekjes fijn. Smelt dan de margarine en meng deze onder de koekjes. Doe ze in de taartvorm (springvorm) en duw het tegen de bodem om deze te vormen. Zet het in de koelkast zodat de bodem wat kan opstijven.
 2. Doe de blaadjes gelatine in wat water en week deze zodat ze zacht zijn.
 3. Breng de melk aan de kook en voeg hieraan de zoetstof toe zodat deze oplost en los hierin ook de gelatine op. Voeg ook de vanille essence aan toe.
 4. Klop de eiwitten samen met de eiwitten op, zodat je een schuimige massa krijgt. Doe alles in de blender en blendt heel kort de bevroren frambozen hieronder. Zodat het in iets kleinere stukken is, maar wel nog in stukken.
 5. Voeg dan de melk toe en meng alles goed onder elkaar.
 6. Haal de bodem uit de koelkast en giet hierop het mengsel. Zet de taart in de koelkast en laat deze minstens 3 uur opstijven.
 7. Voor het opdienen haal je deze uit de vorm en kan je hem versieren met verse frambozen en fijngehakte pistachenoten.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?