Vol au vent - balletjes

03-04-2020

Al van jongs af aan was ik zot van vol au vent. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat dit misschien ook komt omdat mijn moeder dit altijd volledig zelf maakte. Dus te beginnen bij de bouillon om op het einde (in mijn ogen echt uren later) een dampende pot vol au vent op tafel te zetten. Dit zorgt er natuurlijk voor, dat als ik vol au vent wil maken, ik dit ook volledig zelf wil maken.

Jammer genoeg heb ik niet altijd de tijd om dit te doen en daarom dat ik dit gerechtje heb gemaakt. Het zijn eigenlijk gewoon gehaktballetjes in een witte saus met champignons en het doet mij denken aan vol au vent.

De gehaktballetjes worden gemaakt met kippengehakt, dit om de kipsmaak natuurlijk in het gerecht te krijgen. Als ik kippengehakt koop, dan let ik er altijd op dat dit puur kippengehakt is en geen mengeling. Ook ga ik altijd kijken of ik veel of weinig witte bolletjes in het gehakt zie. Hoe meer van deze witte bolletjes, hoe meer vet er in het gehakt zit. Dus op die manier ben ik zeker dat mijn gehakt niet te vettig is.

Voor de witte saus ga ik wel gebruik maken van kippenbouillon, maar deze heb ik dan niet zelf getrokken. Je kan dit natuurlijk wel op voorhand doen en dan de bouillon invriezen om later te gebruiken, maar meestal gebruik ik mijn bouillon volledig op. Als laatste ga ik dan nog de champignons aanbakken en deze aan de saus toevoegen. Zo heb je een vol au vent gevoel, maar dan met minder werk.

Ik ben zelf geen puree-eter (voor velen is dit raar, maar smaken verschillen natuurlijk), dus kies ik er niet voor om dit gerechtje te eten met puree. In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om het te eten samen met butternutfrietjes en een slaatje. Zo heb ik een heerlijke combinatie en dit zorgt er ook voor dat het een gerechtje is boordevol groenten.

Vol au vent balletjes

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 500ml kippenbouillon
 • 100ml halfvolle melk 
 • 300g kippengehakt
 • 1 eetlepel volkoren paneermeel
 • 400g champignons
 • 2 eetlepels bakmargarine
 • 4 eetlepels bloem

Bereidingswijze:

 1. Meng het kippengehakt samen met het paneermeel en kruid af met peper en zout. Draai dan balletjes van het gehakt (kies zelf hoe groot).
 2. Warm de kippenbouillon op en voeg de gehaktballetjes toe. Kook deze gaar in de bouillon.
 3. Snijd de champignons in 4 (als het grote champignons zijn kan je zin in kleinere partjes snijden).
 4. Verwarm de bakmargarine en bak hierin de champignons gaar. Voeg nadien de bloem toe en roer goed door.
 5. Voeg langzaam aan de kippenbouillon toe en blijf goed roeren, zodat de bloem kan oplossen. Doe verder totdat alle bouillon in de pot met de champignons zit.
 6. Voeg de halfvolle melk en de gehaktballetjes toe en breng terug aan de kook.
 7. Het gerechtje is klaar om op te dienen.

Smakelijk!

Lotte