Gehaktballetjes in tomatensaus

17-05-2018

We hebben het allemaal druk en dus zal de bereiding van een SNELLE tomatensaus je ongetwijfeld als muziek in de oren klinken. De bereiding van de gehaktballetjes vraagt iets meer tijd, maar deze laten zich dan weer makkelijk invriezen. Je kunt ze zonder ontdooien pocheren en op een andere dag serveren bij een nieuw gerecht. Pocheren zorgt er trouwens voor dat de gehaktballetjes sappiger blijven en minder vet aan je gerecht toevoegen. Win-winsituatie!

Wist je dat ook de samenstelling van het gehakt belangrijk is in een gezonde voeding? We kennen allemaal wel het klassieke VARKENS-rundsgehakt. Dat bestaat voor ongeveer 70% uit het vettere varkensvlees en slechts 10% uit mager rundsvlees. Kijken we daarentegen naar de samenstelling van RUNDS-varkensgehakt, dan zien we dat er in verhouding meer rundsvlees in zit en deze gehaktmengeling dus veel magerder is. Good to know!

INGREDIËNTEN

voor 4 personen

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 1 courgette
  • 500 g runds-varkensgehakt
  • 70 g geraspte parmezaan
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode paprika
  • 1 grote wortel
  • Een snuifje peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de sjalotten en de lookteentjes fijn en verhit ze met wat olie in een kookpot tot ze glazig zijn.
  2. Doe ze daarna in een mengkom en laat afkoelen. Houd de helft apart voor de gehaktballetjes en de andere helft voor de saus.
  3. Ontpit de courgette, rasp en laat 10 minuten goed uitlekken in een vergiet. Duw er gerust zelf nog wat extra vocht uit.
  4. Meng de sjalot, look, courgette, gehakt en de parmezaan.
  5. Rol er balletjes van.
  6. Pocheer de balletjes 10 minuten in net niet kokend water.
  7. Maak intussen de tomatensaus.
  8. Schil de wortel en haal de pitjes uit de paprika.
  9. Snijd alle groenten in grove stukken en voeg ze toe aan de blender.
  10. Mix samen met het blik tomatenblokjes tot een gladde massa.
  11. Doe de saus in een kookpot en laat gedurende 15 minuten doorkoken.
  12. Kruid naar smaak met peper en zout.
  13. Voeg de balletjes bij de saus en meng.

Serveer met volkoren pasta, zilvervliesrijst, puree of groentefrietjes.