Butternutfrietjes

12-02-2020

Ovenfrietjes worden vaak gemaakt en vaker en vaker wordt er ook gekozen voor groenten om dan ovenfrietjes mee te maken. Vandaag heb ik dat ook gedaan en heb ik gekozen voor butternutfrietjes. Dit omdat butternut zo'n lekker zoete smaak heeft en als ik er over heb, dan vind ik dit super lekker voor de lunch de dag erna. Dit door de geroosterde butternut te mengen met wat salade en geitenkaas (dat staat dus voor deze middag op het menu).

Butternut is een groente die je gerust zoals pastinaak, zoete aardappel en aardpeer kan gebruiken om frietjes van te maken. Doordat ze ook van nature veel koolhydraten bevatten kan je ze zeker eten als aardappelvervanger. Als we kijken naar aardappel, dan bevat deze 19g koolhydraten per 100g. Terwijl dat butternut er 12g bevat per 100g. Het is er dus minder dan aardappel, maar je mag er nu ook niet onbeperkt van beginnen eten.

Koolhydraten zijn onze snelle energiebron, dus kies ervoor om veel koolhydraten te eten als je ook veel snelle energie nodig hebt. Als je deze frietjes klaarmaakt voor bij het avondeten en je gaat dan wat tv kijken in de zetel en nadien slapen, dan heb je niet zoveel snelle energie nodig. Let dan dus wel op je portie. Ga je deze frietjes eten als lunch, dan mag je er natuurlijk meer eten.

Butternutfrietjes

Ingrediënten:

  • 1 butternut
  • 2 eetlepels olie
  • Kruiden naar eigen keuze (peper, zout, currypoeder, ...)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de butternut in schijven.
  2. Schil deze en snijd deze dan in frietjes.
  3. Doe de butternut in een met bakpapier bedekte ovenschotel.
  4. Kruid naar eigen smaak en meng de olie eronder.
  5. Bak de frietjes gedurende 30 à 40 minuten (afhankelijk van de dikte van je frietjes) in een voorverwarmde oven op 200°C.
  6. Dien op met een gerechtje naar keuze!

Smakelijk,

Lotte