Geroosterde butternut met chimichurri

11-12-2019

De feestdagen zijn in het vooruitzicht en dan wordt het weer nadenken over het feestmenu. Zoals bij veel klassieke Vlaamse gerechten verdwijnen de groenten nogal vaak op de achtergrond. Vaak weten we ook niet zo goed wat we moeten serveren als bijgerechtjes.

Wil je dit jaar iets creatiever zijn en iets anders op tafel zetten dan boontjes in spek gewikkeld, peertjes met veenbessen of champignonroomsaus? Dan heb ik voor jou deze geroosterde butternutblokjes met een friszure chimichurri saus. Deze laatste gaat perfect samen met rood vlees of gevogelte.

Butternut behoort tot de familie van de pompoen, maar in tegenstelling tot de klassieke pompoen is de butternut een groente die iets meer koolhydraten bevat dan de meeste andere groenten. Daarom zetten we deze naast de aardappel, wat erop neer komt dat butternut dus eigenlijk aardappelen vervangt op tafel.

Geroosterde pompoen met chimichurri

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kleine butternut
  • 4 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el water
  • 1/2 bussel peterselie
  • 20 g koriander
  • 1/2 chilipeper
  • 1 teentje look
  • peper & zout
  • 1/2 sjalot

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Snijd de pompoen in schijfjes van gelijke dikte, zo worden ze allemaal even snel gaar
  3. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Bak ze gedurende 30 minuten.
  4. Neem een blender en voeg de olie, witte wijnazijn, water, peterselie, koriander, look, chili en peper en zout toe. Mix tot een glad geheel. De saus is het lekkerst met nog een beetje structuur erin.
  5. Snijd ondertussen de sjalot fijn en meng ze vervolgens onder de saus (niet meer mixen).
  6. Serveer de geroosterde pompoen met enkele lepels van de chimichurri er over.

Smakelijk!