Geroosterde wortel met tahin & pistache

02-12-2019

De feestdagen zijn in aantocht en dan hebben graag dat de dingen die op tafel komen al eens iets anders zijn dan de doorsnee dagelijkse kost. Vandaar dat ik deze week een receptje deel om worteltjes met een twist te serveren.

Door de wortels te roosteren in de oven met kruiden en specerijen hebben ze net eens een iets andere smaak dan je gewoon bent van gestoofde wortel. Wil je ze voor de feestdagen leuk presenteren, kies dan voor jonge worteltjes en laat een stukje van het groen eraan. Zijn ze vrij dun dan kun je ze op hun geheel laten, anders halveer je ze nog even in de lengte.

Ik houd van verschillende smaken en texturen. Daarom heb ik aan dit gerechtje ook nog wat crunch toegevoegd door pistachenoten te hakken. De licht zoete smaak van de wortels gaat heerlijk samen met de nootachtige & geroosterde smaak van tahin (= pasta gemaakt van sesamzaad).

Geroosterde wortel met tahin & pistache

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 10 wortels
  • 2 el olie
  • Paprikapoeder
  • Lookpoeder
  • Kurkuma
  • 2 el tahin
  • 2 el citroensap
  • 1 el water
  • Peper & zout
  • 1 el gehakte pistachenoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220°C
  2. Kies bij voorkeur voor jonge wortels, deze hoef je enkel te wassen en vervolgens overlangs in 2 te snijden.
  3. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel ze met de olie en de paprika, look en kurkuma. Meng goed om.
  4. Rooster ze in de oven gedurende 20 à 25 minuten.
  5. Meng de tahin met het citroensap en water tot een glad mengsel. Breng op smaak met paprikapoeder en peper en zout.
  6. Hak de pistachenoten fijn.
  7. Eens de wortels gaar zijn en uit de oven zijn, besprenkel je ze met de tahinsaus en de pistachenoten.

Smakelijk!