Geroosterde bloemkool met yoghurt

30-09-2019

We zouden elke dag minstens 300g groenten moeten eten. Een derde daarvan neem je best bij de lunch onder de vorm van soep, rauwkost of warme groenten en de rest zou de hoofdrolspeler moeten zijn bij de warme maaltijd.

Als ik terug denk aan mijn kindertijd dan ken ik groenten vooral onder de gekookte vorm en deze werden nadien eventueel nog even aangestoofd. Op zich niks mis mee, maar na al die jaren vind ik dat toch maar een beetje saai. Mijn smaakpapillen kunnen dus intussen wel wat uitdaging gebruiken. Om mijn maaltijden dus interessant te houden, probeer ik sowieso om minstens 2 soorten groenten te serveren en experimenteer ik graag met de bereidingswijze.

Daarom zocht ik wat inspiratie en probeerde ik een aantal nieuwe combinaties uit op het vlak van smaken en texturen. Kijk je er net als ik naar uit om de klassieke groentjes eens anders klaar te maken, dan zal ik je de komende maanden nog regelmatig blij kunnen maken. Ik heb namelijk een reeks bijgerechtjes met groenten gemaakt die ik met jou wil delen. De eerste in de reeks is deze geroosterde bloemkool met ui op smaak gebracht met een mengeling aan specerijen en gecombineerd met een fris-zure yoghurtsaus.

Lekker bij de maaltijd of als tapas met een stukje vers gebakken naan brood.

Geroosterde bloemkool met yoghurt

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 1 bloemkool
 • 1 ui
 • 2 el olijfolie
 • peper & zout
 • 100 g Griekse yoghurt
 • 1 limoen
 • Specerijen: paprika, cayenne, kardemom & komijn

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Snijd de bloemkoolroosjes los en snijd de ui in halve ringen.
 3. Meng daarna een snuif paprika, koriander, cayenne en komijn met de olie en smeer hiermee de bloemkool en ui in. Plaats in de oven gedurende 30 minuten.
 4. Rasp wat zeste van de limoen en meng het sap van een halve limoen met de yoghurt. Kruid af met peper.
 5. Dresseer wat van de yoghurt op een bord en serveer hierop de bloemkool.

Geniet ervan!