Naan brood

05-08-2019

Ik ben zelf niet zo'n fan van boterhammen dus ben ik altijd heel enthousiast wanneer ik hiervoor een leuk alternatief kan vinden.

Ik kocht vroeger af en toe eens naan brood in de winkel tot ik merkte hoe makkelijk het is om het zelf te maken. De basis is heel simpel: (zelfrijzende) bloem & yoghurt en uiteraard ook wat smaakmakers. Weinig ingrediënten dus en het deeg moet ook helemaal niet rijzen dus je kunt ze meteen beginnen bakken. In dit receptje gebruikte ik hiervoor een grillpan.

Het is typisch voor de Indiase keuken waar het gebruikt wordt om je eten mee op te scheppen. Je kunt dit naan brood dus eten bij een maaltijd ter vervanging van brood, aardappelen, rijst of pasta. Serveer het bijvoorbeeld bij een curry gerechtje of stoofpotje om in de saus te dippen of vul de naan broodjes op zoals een wrap en je hebt een lekkere lunch. 

Overschotjes vries je trouwens makkelijk in. Ontdooi nadien even in de oven of in de broodrooster en je naan is weer knapperig vers.

Naan brood

Ingrediënten (voor 4 stuks)

 • 200 g bloem (volkoren/bruin)
 • 6 g bakpoeder
 • 150 g yoghurt
 • 3 g zout
 • 1 el olijfolie
 • 1 kl kruidenmengeling naar keuze (bv. ras-el-hanout, za'atar, Provençaalse kruiden...)

  Bereidingswijze

  1. Voeg bloem, bakpoeder, yoghurt en zout samen en kneed tot een glad geheel. Wil je zelfrijzende bloem gebruiken dan mag je dezelfde hoeveelheid nemen en het bakpoeder weglaten.
  2. Het deeg is goed wanneer het elastisch is, maar zorg ervoor dat het niet te veel meer blijft plakken. Kneed desnoods nog iets langer wanneer het deeg nog te veel plakt of voeg een klein beetje extra bloem toe.
  3. Verdeel het deeg vervolgens in 4 gelijke stukken en rol elk stuk goed plat uit op een bebloemd aanrecht of op een bakpapier (zo voorkom je dat het deeg blijft kleven).
  4. Meng de olie met de kruiden en smeer daarmee elk stuk naan brood in.
  5. Wacht tot je grillpan goed heet is en bak dan het naan brood in de pan. Een 3-tal minuutjes aan elke kant volstaat normaal. 

  Smakelijk!