Smørrebrød rosbief & radijs

05-02-2020

Eind december was ik een aantal dagen in Kopenhagen. Daar moet je natuurlijk het bekende smørrebrød eten. Wat is daar nu zo speciaal aan?

Het woord is eigenlijk een samenvoegsel van de Deense woorden 'smør og brød' wat 'boter en brood' betekent. Het wordt traditioneel gegeten als lunch waarbij de sneetjes met wat boter worden ingesmeerd (eventueel wat gegrild) en belegd worden met verschillende soorten beleg zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren en groentjes. Op die manier krijg je een variëteit aan smaken en zien je sneetjes brood er tegelijk ook super leuk en aantrekkelijk uit.

In het receptje voorzie ik standaard 2 sneetjes per persoon. Misschien lijkt je dit weinig, maar mispak je niet. Smørrebrød is een donker brood op basis van rogge dat valt vrij goed vult.

Zelf at ik er tijdens mijn bezoek aan Kopenhagen in de Torvehallerne Foodmarket. Maar heel wat lokale restaurantjes bieden deze lekkernij ook aan.

Smørrebrød rosbief & radijs

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 el olijfolie
  • 1/2 kl honing
  • 1/2 kl mosterd
  • Peper en zout
  • 1 citroen
  • 2 sneetjes smørrebrød
  • 6 sneetjes rosbief
  • 4 radijzen
  • kiemgroentjes of waterkers

    Bereidingswijze

    1. Meng de olie, honing, mosterd, peper en zout en enkele druppels citroensap tot een dressing.
    2. Neem de 2 sneetje brood en dresseer hier op de rosbief.
    3. Snijd de radijs in schijfjes en leg ze op het brood.
    4. Werk af met de dressing en de kiemgroentjes.

    Lekker met een salade of een kom versgemaakte soep zoals de bloemkoolsoep met curry die we vorige week deelden.

    Smakelijk!