Smørrebrød haring & rode biet
Eind december was ik een aantal dagen in Kopenhagen. Daar moet je natuurlijk het bekende smørrebrød eten. Wat is daar nu zo speciaal aan?
Het woord is eigenlijk een samenvoegsel van de Deense woorden 'smør og brød' wat 'boter en brood' betekent. Het wordt traditioneel gegeten als lunch waarbij de sneetjes met wat boter worden ingesmeerd (eventueel wat gegrild) en belegd worden met verschillende soorten beleg zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren en groentjes. Op die manier krijg je een variëteit aan smaken en zien je sneetjes brood er tegelijk ook super leuk en aantrekkelijk uit.
In het receptje voorzie ik standaard 2 sneetjes per persoon. Misschien lijkt je dit weinig, maar mispak je niet. Smørrebrød is een donker brood op basis van rogge dat valt vrij goed vult.
Zelf at ik er tijdens mijn bezoek aan Kopenhagen in de Torvehallerne Foodmarket. Maar heel wat lokale restaurantjes bieden deze lekkernij ook aan.
Smørrebrød haring & rode biet
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 2 sneetjes smörrebröd
- 2 haringfilets
- 60 g ricotta
- 1 kleine rode biet
- Peper
- Kiemgroentjes of waterkers
- 1 kl kappertjes
Bereidingswijze
- Snijd de biet in stukken en doe deze samen met de ricotta en peper in een blender. Mix tot een glad geheel.
- Snijd de haringfilets in stukjes.
- Smeer de sneetjes brood in met de bietenspread en leg er de haring, kappertjes en kiemgroentjes op.
Serveer met extra groentjes. Je kunt de rest van de bieten bijvoorbeeld gebruiken om deze rode bieten salade te maken (vervang de aardbeien door stukjes appel).