Ossobucco
Ossobucco is een vleesgerecht dat je klaarmaakt met kalfsschenkels. Je kunt deze in de meeste supermarkten vinden of vragen bij je slager. Het vlees en het gerecht moet even opstaan, net zoals stoofvlees totdat het vlees super mals is en vak het bot valt. Het vraagt dus wel enige voorbereidingstijd, maar is het wachten meer dan waard.
Je kunt het perfect 'foodpreppen' en op voorhand maken en eventueel invriezen. Hoewel het best enkele uren zachtjes staat te pruttelen is het voor de rest een heel makkelijk en snel recept. Ik deel alvast mijn manier van bereiden in dit recept.
Ossobucco
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 kalfsschenkels
- Bloem
- 3 grote wortelen, in brunoise
- 4 stengels selder, in brunoise
- 2 teentjes look, fijngesneden
- 1 grote ui, fijngesneden
- 100 ml witte wijn of groentebouillon
- 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
- Olie
- peper en zout
- Tijm, laurier en rozemarijn
Bereidingswijze
- Neem de schenkels erbij en geef ze met een mes een kleine inkeping in de zijkant. Bij het bakken durven ze anders opkrullen. Kruid de schenkels met peper en zout en strooi er vervolgens wat bloem op. Klop de overtollige bloem eraf.
- Warm in een grote pot wat olie en bak de schenkels enkele minuten goudbruin aan beide kanten. Haal ze nadien uit de pot en leg ze even opzij.
- Verwarm opnieuw een kleine hoeveelheid olie in de pot en stoof de ui, look, wortel en selder samen aan gedurende enkele minuten.
- Voeg daarna de witte wijn of bouillon toe en de kruiden (tijm, laurier en rozemarijn).
- Leg de schenkels bovenop de groenten en giet er de tomaten over.
- Leg nu het deksel schuin op de pot, verlaag het vuur was en laat minstens 2u zacht pruttelen. Roer af en toe eens om om te voelen of er niets aanbakt onderaan.
Als het vlees mals en zacht is en van het bot begint los te komen dan is je ossobucco klaar om te serveren. Klassiek dien ik dit gerechtje op met pasta.