Iced coffee

01-07-2019

Ik kan enorm genieten van een lekker tasje koffie en er zijn ongetwijfeld nog heel wat andere mensen die deze mening delen. Alleen al de geur kan mij in verleiding brengen, maar tijdens de zomer zie ik er vaak tegenop om iets warms te drinken.

Ik zag al vaak iced coffees passeren, maar had het eigenlijk nog nooit zelf proberen te maken. Als ik namelijk aan zo'n koude koffie denk dan zie ik een caloriebom voor me zoals je bij Starbucks of de supermarkt kunt kopen. Uiteraard zijn die super lekker, dat zal ik niet ontkennen, maar wanneer je met het warme weer wat vaker van zo'n koffie wil genieten dan lopen de calorieën al snel op.

Daarom ging ik zelf aan de slag! Missie: een lekkere en 'skinny' iced coffee maken. Je kunt simpelweg koffie laten afkoelen, ijs toevoegen aan een glas en je koffie erover gieten. Nu heb ik wel geleerd dat je koffie dan vaak wat flets smaakt. Koude koffie lijkt wat van z'n pit te verliezen en daarnaast smelten je ijsblokjes na verloop van tijd ook dus kan je koffie wat waterachtig worden.

  • Tip 1: Maak je koffie iets sterker en meer geconcentreerd wanneer je ze wil gebruiken voor iced coffee (je kunt ze altijd zelf nog wat aanlengen met water).

Ik drink m'n koffie vaak met melk en ik merk dat er in de meeste recepten ofwel roomijs of (slag)room wordt toegevoegd. Hiervoor kan je een gezonder alternatief nemen.

  • Tip 2: Wil je toch genieten van de versie met ijs, dan kun je kiezen voor een light variant zoals in dit recept.
Geef een twist aan je koffie met volgende smaakmakers:


  • Tip 3: Kies je zoals ik voor gewone melk dan kun je deze ook even opwarmen met een vanillestokje erin zodat de smaak goed vrijkomt. Ofwel voeg je aan je koude melk wat vanille extract toe. Ook verrassend lekker met kaneel, nootmuskaat, pure ongezoete cacao of pumpkin spice.
  • Tip 4: Wil je toch graag een iets zoetere smaak dan kun je kiezen voor rietsuiker met stevia zoals Lotte gebruikt heeft in haar zomertaart.

Iced coffee

Ingrediënten

  • Koude koffie
  • Ijsblokjes
  • Optioneel: scheutje melk, kaneel, vanillestokje of extract, cacao, pumpkin spice...

Bereidingswijze

  1. Zet je koffie iets sterker dan je gewoon bent. Je kunt nadien nog steeds aanlengen met water (of dat doen de ijsblokjes voor jou).
  2. Laat de koffie afkoelen en giet in een glas met ijsblokjes.
  3. Voeg melk toe naar keuze en breng eventueel op smaak met één of meerdere van de hierboven vernoemde smaakmakers. Het kan handig zijn om deze samen met je melk even op te warmen zodat de smaken beter vrijkomen. Laat afkoelen en voeg toe aan je koffie.

Geniet ervan!