Duurzaam boodschappen doen
Hoe begin je eraan?
Onder het motto 'De wereld verbeteren, begin bij jezelf'
vind je hieronder een aantal tips om zelf duurzamer en milieuvriendelijker
boodschappen te doen.
De lijst is niet limitatief en er zijn uiteraard nog heel wat andere manieren om je steentje bij te dragen aan het milieu. Maar als je onderstaande tips al kunt toepassen, ben je al een goed eind op weg.
Seizoensgebonden
Volg hiervoor de groente- en fruitkalender. Groenten en
fruit gekweekt volgens het seizoen en van lokale bodem zijn verser, smaakvoller
en goedkoper. Bovendien zijn ze ook beter voor het milieu aangezien ze niet
gekweekt worden in energievretende serres en minder transport vereisen.
Lokale producten
De marktkramer, groenteboer of fruitteler in je buurt biedt steeds verse seizoensproducten aan zonder overbodige verpakkingen en zonder eindeloos veel kilometers te hebben afgelegd. Projecten die dit ondersteunen zijn onder andere www.boerenenburen.be, www.rechtvanbijdeboer.be, www.koopeenkip.be, www.deeleenkoe.be, www.deeleenvarken.be...
Minder
weggooien
Voorkom dat je te veel aankoopt door een boodschappenlijstje te maken. Kijk ook steeds naar de houdbaarheidsdatum wanneer je iets koopt en plan je maaltijden daarrond. Probeer restjes zoveel mogelijk te verwerken bv. in een lunch voor de volgende dag of vries overschotten in bij voorkeur in een herbruikbare pot.
Onverpakt
Probeer in de eerste plaats zoveel mogelijk te kiezen voor losse producten.
Herbruikbare fruit- en groentezakjes zijn online te verkrijgen, maar ook heel
wat supermarkten bieden intussen duurzame alternatieven aan zoals papieren
zakjes en duurzame biokatoen tasjes. Neem zelf ook steeds je herbruikbare
boodschappentassen mee. Ook volledige zero waste winkels zijn in opmars. Een overzicht van enkele verpakkingsvrije winkels in België vind je hier.
Grootverpakkingen
Voeding in kleine verpakkingen is minder duurzaam. Al zijn grootverpakkingen
ook niet altijd de beste oplossing. Eet je namelijk niet zo vaak van het
product waardoor je uiteindelijk de rest van de grootverpakking moet weggooien,
dan is het in jouw geval uiteraard beter om een kleinere hoeveelheid te kiezen.
Koop dus zoveel mogelijk de verpakkingsmaat die bij jouw leefstijl past en indien mogelijk kies je uiteraard liefst voor onverpakte voeding.
Buitenbeentjes
In een aantal winkels zoals Albert Heijn of Delhaize kun je intussen 'buitenbeentjes' vinden. Dit zijn fruit of groenten die niet voldoen aan 'de standaard' grootte of vorm en daardoor normaal zouden worden afgekeurd. Het is eigenlijk zonde dat deze voedingsmiddelen de winkels niet halen, want met de smaak en voedingswaarde is helemaal niks mis! Kijk daarom zeker eens uit in je winkel of ze deze voordelige 'buitenbeentjes' te koop aanbieden.
Leidingwater
Kraantjeswater drinken bespaart heel wat plastic flessen. Je hoeft trouwens ook niet meer te sleuren met de zware verpakkingen. Ons leidingwater moet aan strenge eisen voldoen en is dus best geschikt om te drinken. Ben je niet zo'n fan van de smaak (dit kan van regio tot regio verschillen), dan kan het helpen om een kan te vullen met water en het water even te laten staan ofwel kun je een filterkan of filtersysteem voor op de kraan aanschaffen. Dit maakt het water niet gezonder, maar kan wel helpen om de smaak ervan 'zachter' te maken.
Vegetarisch
Probeer minstens 1 keer per week vegetarisch te eten. Dat kan heel gemakkelijk door bij één maaltijd een omelet of eitjes te serveren, peulvruchten in plaats van vlees of gevogelte toe te voegen aan bv. curryschotels of vegetarisch gehakt te gebruiken in een spaghettisaus. Houd in je achterhoofd dat 'veggie' niet altijd gelijk staat aan 'gezond'. Een goede handleiding hiervoor vind je hier.
Geen zin in veggie? Dan kan je ook even aandachtig je vleescomsumptie onder de loep nemen. Eet je nog steeds vrij grote porties (> 150 à 200 g) per dag, probeer dan hierin al wat te minderen.