Zoete aardappelfrietjes

14-07-2016

Zelf ben ik zot van zoete aardappel, maar als ik eerlijk ben dan vind ik gewone aardappel ook overheerlijk. Gewone ovenfrietjes kennen we waarschijnlijk wel allemaal, net als deze zoete aardappelvariant.

Het is gezonder dan als we ze maken in de friteuse, aangezien we minder vet gebruiken en er dus minder vet in de aardappel aanwezig zal zijn. Het is nu wel niet zo dat we er hierdoor onbeperkt veel van mogen eten of dat we dit plotseling dagelijks mogen eten. Het blijft belangrijk om te variëren en te veel koolhydraten eten, is natuurlijk ook niet aan te raden.

Doordat we gebruik maken van olijfolie, moeten we er wel op letten dat onze oven niet te hoog staat. Niet alle olijfolie mag verwarmd worden (dit staat normaal op je fles) en daarnaast mag je deze ook niet te hoog verwarmen. Gemengd met onze zoete aardappelen, gaat de olijfolie zeker niet boven zijn maximumtemperatuur gaan. 

Twijfel je aan de temperatuur om olijfolie op te waren? Dan kan je dit zien op de fles. Liever een stabielere olie? Dan kan je ook gebruik maken van zonnebloemolie of arachideolie.

Ik heb deze zoete aardappelfrietjes gemaakt als een side dish bij mijn zelfgemaakte hamburger. Daarnaast heb ik het ook nog eens geserveerd met de witloofsalade. Voor mij is dit een overheerlijke combinatie, het zoete van de frietjes met het bittere van de witloof. En natuurlijk gewoon de hamburger omdat ik deze lekker vind. Hopelijk kan je er ook van genieten!

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • 600g zoete aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Provençaalse kruiden

Bereidingswijze:

Je kan zelf kiezen of je de zoete aardappelen schilt of niet. Persoonlijk, heb ik ervoor gekozen om deze te schillen. De zoete aardappelen gaan we in frietjes snijden en dan doen we deze in een diepvrieszak. We voegen de olijfolie, zout, peper en kruiden toe. Dan doen we de diepvrieszak dicht en schudden er goed mee zodat alle kruiden en de olijfolie overal rond de zoete aardappeltjes zit. Doe dan de frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak deze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.