Wat met lightproducten?

12-01-2020

Wat betekent light?

Bron foto: radio2.be
Bron foto: radio2.be

Wanneer een producent een product mag labelen als 'light' is bij wet bepaald.

Strikt gezien wil dit zeggen dat er in dat product 30% minder vet of suiker zit dan in het originele product. In eerste instantie lijkt dit een goede zaak, maar vet en suiker zijn ook smaakmakers.

Haal je er van het één 30% uit, dan is de kans groot dat je dit zal proeven. En laat de smaak nu net iets zijn waar consumenten op staan en vaak erg aan vasthouden. De industrie heeft hier een oplossing voor!

Is light altijd de beste keuze?

Halen we er van het één 30% uit dan voegen we van het ander een beetje meer toe zodat er niet moet worden ingeboet op smaak, heeft de industrie gedacht. Zitten er dus in een lightproduct zowel vetten als suikers, dan is de kans groot dat ze van het één of het ander iets meer hebben toegevoegd. Zo kan je product dus inderdaad minder vetten bevatten dan het origineel, maar kan het door toevoeging van meer suikers toch evenveel kcal bevatten als het originele product. Het is dus opletten wanneer je lightproducten koopt.

Daarnaast geldt ook: Het is niet omdat een lightproduct minder vetten, suikers of kcal bevat dan het origineel dat je er meer mag van eten! Sla je dit advies in de wind, dan zal je van je inspanningen maar weinig resultaat zien.

Niet alle light is slecht

Er zijn ook een aantal producten waarbij ze deze truc ter compensatie van de smaak niet kunnen uitvoeren.

  • Denk bijvoorbeeld aan lightkaas. Deze bevat minder vet dan zijn volvette variant, maar de industrie kan hier (gelukkig) geen suiker aan toevoegen om verlies aan smaak te compenseren. Dit zou je namelijk ook proeven!
  • Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een natuur yoghurt 0% VG. Het percentage wijst op het feit dat deze yoghurt geen vetten bevat en aangezien het om de 'natuur' variant gaat voegen ze ook hier geen suikers toe ter compensatie.

Wat met volle producten?

Een vol product is volgens ons zeker geen taboe. Doordat het meer vetten bevat, bevat het inderdaad (iets) meer kcal. Maar er zijn toch ook een aantal voordelen aan verbonden:

  • Vetten zorgen voor smaak en een duurzaam eetpatroon mag volgens ons ook nog steeds smaakvol zijn. Let op jouw persoonlijke voorkeur. Ben je geneigd om aan magere yoghurt suiker toe te voegen omdat er minder smaak inzit? En zou je dit bij een vol product niet doen? Dan lijkt het ons een betere optie om de suiker te skippen en het vol product (zonder suiker) te eten.
  • Daarnaast is het ook belangrijk te bekijken hoe frequent je deze producten eet. Ben je echt verslingerd aan kaas en kun je het niet laten om dit dagelijks te eten? Dan spreekt het voor zich dat je best kiest voor een magere variant. Eet je slecht 1 à 2 keer per week wat kaas? Dan zal het eten van een volvette kaas niet zo zwaar doorwegen.
  • Naast smaak zorgen vetten er ook voor dat je iets langer verzadigd blijft. Merk je op dat je 's morgens langer de ochtend doorkomt na een ontbijtje met volle yoghurt dan met magere? En ben je daardoor minder snel geneigd om te snoepen en te sneukelen in de voormiddag? Prima, kies dan gerust voor de volle versie.