Mag het een glaasje minder zijn?

09-02-2020

We weten allemaal dat overmatig alcoholgebruik onze gezondheid schade kan toebrengen. Alcohol is voor velen van ons onlosmakelijk verbonden met het vieren van heugelijke gebeurtenissen en gezelligheid.

Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om op zo'n momenten 'met mate' te genieten. Het drinken van alcohol wordt daarnaast ook algemeen aanvaard in onze maatschappij waardoor de mogelijke negatieve effecten op ons lichaam vaak worden vergeten.

Waar trekken we de grens?

Figuur 1
Figuur 1
Figuur 2
Figuur 2
Op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drug vinden we bovenstaande richtlijnen voor alcoholgebruik terug.


  • Zoals je figuur 1 kunt lezen, wordt de limiet gelegd op maximum 10 standaardglazen per week.
  • Belangrijk is om ook eens naar figuur 2 te kijken om te zien wat men beschouwt als een 'standaard' glas. Het is vaak zo dat wanneer we zelf onze glazen volschenken, we vlot over deze standaard hoeveelheden per glas durven gaan. Op die manier zit het risico erin dat je toch meer drinkt per week dan goed is voor je.

Calorieën in alcoholische dranken

Om je een idee te geven hoe snel je een heleboel onnodige calorieën opneemt via alcohol, volgt hieronder een overzichtje voor een aantal courante alcoholische dranken. Let op: In de praktijk is een glas niet altijd een standaardglas waardoor je dus vaak al een grotere hoeveelheid drinkt.

  • Bier bevat het meeste suiker en is daardoor ook het meest calorierijk. Zoals je in de figuur hierboven kunt zien, bevat een glas pils 110 kcal. Donker bier kan al snel oplopen tot 200 kcal en meer.
  • Wijn bevat eveneens veel calorieën, al is het minder dan bier. Een standaard glas rode wijn (100 ml) bevat ongeveer 80 kcal, maar vaak worden de glazen iets voller geschonken (125 ml) waardoor de calorieën oplopen tot 125 per glas.
  • Opletten is het met cocktails en mixdranken. Door de combinatie van (sterke) alcoholische dranken en frisdranken loopt het aantal calorieën flink op.

Tips om je alcoholgebruik te beperken

  • Bepaal vooraf hoeveel je wil drinken en hou je aan dat besluit. Of stel een uur vast waarop je er zeker mee stopt.
  • Als je moeilijk kan weigeren (bv. op café), probeer dan op voorhand te bedenken hoe je dat zal doen. Eventueel geef je een duidelijke reden op.
  • Als je drinkt, wissel dan af met een niet-alcoholische drank (let op het suikergehalte!). Na elk alcoholisch drankje volgt een alcoholvrij. Water (plat of bruis) en eventueel light frisdrank hebben de voorkeur. Bestel op restaurant bijvoorbeeld steeds een fles water.
  • Als je dorst hebt, drink dan water. Alcohol lest je dorst niet. Je krijgt er meer dorst van
  • Verander ook iets aan de gewoontes die met het drinken samenhangen. Als je bijvoorbeeld 'de vaste gewoonte' hebt om na het werk iets te drinken, probeer dan minstens 2 dagen per week een andere leuke gewoonte in te voeren. Bijvoorbeeld: ga even wandelen of ga sporten met een vriend(in), neem een douche... Stel jezelf de vraag: wat zou ik doen als er gewoon geen alcohol in de buurt was.
  • Ga niet telkens drinken als je moe of gespannen bent of problemen hebt. Alcohol is nooit de oplossing! Ga na waarom je je zo voelt en zoek andere mogelijkheden om te ontspannen (bv. bel iemand op, ga wandelen, sporten...).
  • Bij veel activiteiten komt alcohol kijken (een etentje, een terrasje, een receptie, op vakantie...). Zorg voor activiteiten waar alcohol niet de rode draad hoeft te zijn. Doe bijvoorbeeld een natuurwandeling, een sportieve uitdaging, een cursus of workshop, een bioscoopavondje... Stel je ook af en toe de vraag: moet er wel na elke activiteit een glas alcohol zijn?
  • Experimenteer! Ga op zoek naar receptjes en maak eens een lekkere 'mocktail' (een alcoholvrije cocktail). Of ontdek de smaak van onbekende niet-alcoholische dranken die je in de winkels vindt. Hoewel ze alcoholvrij zijn bevatten ze doorgaans nog veel suiker! Drink dus ook hier met mate en wissel af met een glas water. Wij bezorgen je deze maand alvast wat inspiratie.