Mexicaanse saladbowl

16-08-2019

Ik ben net terug van mijn verlof, waar ik volop heb genoten van de Italiaanse keuken. Verwacht je hier dus maar binnenkort aan! Maar voor ik op reis vertrok, was ik eventjes in de ban van een andere keuken. Toen was ik aan het experimenteren met de Mexicaanse keuken, denk aan burrito's, wraps, enchilades, ... Voor 's middags (maar ook op een warme dag), vind ik dit vaak iets te zwaar en grijp ik liever naar een salade. En zo is deze Mexicaans saladbowl tot stand gekomen.

Het is een salade met ijsbergsla, zoete aardappel, kikkererwten, avocado en ei. In mijn ogen verschillende smaken die heerlijk bij elkaar passen. Natuurlijk waren rode of zwarte bonen beter geweest dan de kikkererwten, om in het Mexicaanse thema te blijven, maar ik heb eigenlijk gekeken wat ik in mijn voorraadkast had zitten.

Om de Mexicaanse smaak in mijn salade te krijgen, heb ik natuurlijk gezocht naar de juiste kruidenmengeling. Ik heb zelf gekozen voor Cajunkruiden, omdat deze zorgen voor een licht pikante toets. Je kan deze kruidenmengeling zelf maken, maar je kan hem natuurlijk ook kopen in de winkel. Toen ik de salade voor de eerste keer maakte, heb ik ervoor gekozen om de kruidenmengeling te kopen. Zo blijft het een relatief snel gerechtje dat ik op tafel kan toveren.

Ik heb er ook voor gekozen om er geen dressing aan toe te voegen, maar te werken met een spiegelei. Het eigeel die dan loopt over de avocado, de groenten en de zoete aardappel, voor mij was het een waar genot. Ook is het voor mij zo makkelijker om mijn vriend mee te laten eten als ik aan het experimenteren ben. Hij eet doodgraag eitjes, dus verwerk ik deze met plezier op andere manieren.

Ik heb de salade eerst eens uitgetest en dan gefinetuned, het resultaat kan je hieronder zien. Het voordeel is ook dat je alle ingrediënten van de salade apart kan maken en kan verwerken in andere gerechten. Zo kan je dus een beetje foodpreppen op zondag. 

Mexicaanse saladbowl

Ingrediënten (voor 2 porties):

 • 4 handen ijsbergsla
 • 10 kerstomaten
 • 100g maïs
 • 300g zoete aardappel
 • 180g kikkererwten
 • 1 avocado
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Cajunkruiden
 • Peper en zout

Bereidingswijze:

 1. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes.
 2. Meng de zoete aardappel met de kikkererwten en kruid met cajunkruiden.
 3. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en leg op een met bakbapier bedekte bakplaat.
 4. Bak de zoete aardappel en kikkererwten gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
 5. Snijd de kerstomaten in partjes.
 6. Snijd de avocado in reepjes.
 7. Maak de bowl door alles in een hoekje te leggen en je alles mooi ziet liggen.
 8. Bak de eitjes als een spiegelei in de eetlepel olie en kruid met de cajuinkruiden. Werk de bowl af met het eitje.

SMAKELIJK!

Lotte