Hartige granola

18-10-2019

Zelf heb ik graag een knapperige toets in mijn soep en ik ben ook verzot op granola. Daarom dat ik het een leuk idee vond om eens een hartige granola te maken. Zo heb ik onmiddellijk de crunch in mijn soep en ik kan hem ook langer bewaren. Daarnaast is hij ook een pak gezonder dan lookcroutons. Naast het gebruik van de granola in soep, kan je het ook altijd verwerken in salades.

Het leuke is er natuurlijk ook aan dat je hem nog eventjes kan bewaren. Als je de granola hebt gemaakt en laat afkoelen, dan kan je hem ongeveer een maand in een goed afgesloten pot bewaren. Dit is natuurlijk als je denkt dat hij ook effectief een maand gaat meegaan. Wij voegen hem alvast graag toe aan onze soepen.

Hartige granola

Ingrediënten:

  • 250g havervlokken
  • 100g andere vlokken (zoals spelt, boekweit, quinoa, ...)
  • 150g gemengde pitten (zonnebloem, pompoen, pijnboom, ...)
  • 100g gemengde noten (hazelnoot, amandel, walnoot, ...)
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 50ml olijfolie
  • 50ml water
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze:

  1. Hak de noten fijn.
  2. Meng de honing met de mosterd, de olijfolie en water.
  3. Voeg de kruiden toe aan het mengsel.
  4. Meng de havervlokken samen met de andere vlokken, de pitten en de noten.
  5. Overgiet het geheel met de kruidenmengeling. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is met elkaar.
  6. Doe alles op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  7. Bak het geheel gedurende 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  8. Laat de granola afkoelen en bewaar hem nadien in een pot.

Nu kan je deze granola ongeveer 1 maand bewaren en gebruiken als topping op je soep of in verschillende salades. Ik ga hem alvast eten in combinatie met een pompoensoep, want oktober is voor mij het begin van het pompoenseizoen.

Smakelijk!

Lotte