Goede voornemens

02-01-2019

Het nieuwe jaar is begonnen en traditioneel gezien zijn er dan ook veel mensen die goede voornemens maken. Sommige van deze voornemens zijn kleine en andere zeer groot. Sowieso willen we allemaal voornemens opstellen die we ook kunnen behalen, want als we al op voorhand weten dat het niet gaat lukken, is het moeilijk om er mee te starten. Daarom dat we dachten om een bericht te schrijven waarin we je nog wat extra tips geven. Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen of wil je nog meer weten over deze goede voornemens? Dan kan je ook iets hebben aan onze blog van vorig jaar.

Het halen van je voornemens is natuurlijk super, maar dan is het belangrijk dat we ook die voornemens goed opstellen.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je voornemens meer slaagkans hebben?

  1. Stel haalbare en realistische doelen. Er is niets leuker dan een doel te halen en niets meer frustrerend dan een doel niet te halen.
  2. Wees niet te streng. Mensen die een voornemen maken zijn soms streng voor zichzelf. Ik moet stoppen en als het niet lukt, dan heb ik gefaald.
  3. Maak een voorstelling van de nieuwe situatie. Hoe ziet die er uit, wat doe je, hoe voel je je, wat denk je? Je moet iets hebben om naar te streven. Hou dat beeld voor ogen, in plaats van het beeld waarvan je weg wilt bewegen.
  4. Vertel je voornemen ook aan andere mensen. Het goede voornemen ligt dan op tafel, is bespreekbaar en kan niet meer worden ontkend. Een voornemen voor 1 januari kan ook kracht geven, omdat je het dan samen doet.
  5. Maak een schets van je plan. Eigenlijk ga je je bij deze stap afvragen hoe je je voornemen gaat aanpakken! Welke mensen kan je inschakelen voor hulp als je het eventjes moeilijk hebt? Of moet ik meer het positief denken oefenen? Maak dus een plan voor jezelf als houvast
  6. Maak een plus-en minpunten lijst
  7. Het werkt positief helpen om een pluspunten lijst van jezelf te zien, hierdoor blijft je motivatie namelijk sterk. Probeer deze lijst ook te ontwikkelen door andere mensen te vragen om er iets op te schrijven. Houd de lijst bij je en kijk er naar als je het eventjes moeilijk hebt.
  8. Houd je vooruitgang bij. Het is makkelijker om minder grote doelen te stellen, zo houd je het makkelijker vol. Ga dus eerst voor 5 kilo eraf in plaats van 10 kilo. Of besluit één hoofdstuk van een boek te schrijven, om te zien hoeveel plezier je eraan beleeft.
  9. Blijf proberen, is het je midden februari nog steeds niet gelukt om je voornemen goed vol te houden? Geen paniek! Denk er een dag goed over na en herpak jezelf.

Ik hoop met deze tips dat het je lukt om realistische voornemens of doelstelling op te stellen. Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van voornemens of bij het behalen van enkele doelen, dan staan we in de praktijk hiervoor altijd klaar. Laat het ons dus gerust weten als we kunnen helpen.